Boeren voelen zich bij de neus genomen

BERENDRECHT-STABROEK-HOEVENEN – Enkele boeren waren van bij de opening aanwezig op de informatieshow over de vastlegging van het Zeehavengebied Antwerpen. Deze vond plaats in het Jeugdcentrum te Hoevenen. Vooral Wim Van Look was hoogst verbaasd over wat hij daar op de plans bevestigd kreeg: namelijk dat zijn grond (en die van andere boeren) in het zogenaamde Opstalgebied tussen Berendrecht en Stabroek, onteigend wordt en vernietigd in een ‘natuurgebied’ terwijl in de grondenbank landbouwgrond van zijn vader Petrus Van Look is opgenomen die veertig jaar geleden is afgenomen in Oorderen en die nooit gebruikt is.


‘Het gaat om grond aan de Sint-Jacobswatergang die bereikbaar is langs ’s Hertogendijk en die zo’n 40 ha groot is’ toont Wim op de plans die uitgestald zijn in het Jongerencentrum.

Ongebruikt

De landbouwgrond zou gebruikt worden voor modder uit de dokken, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd. En nu met de openstelling van de zandwasinstallatie, heeft men die niet meer nodig. 
Wim verliest binnen enkele jaren zijn gronden in de zone Berendrecht-Stabroek die tegenwoordig de Opstalvallei wordt genoemd en waarvan al een 40-tal ha onder water werd gezet ten zuiden van de Berendrechtse dorpsdijk. Binnenkort wordt verdere 190 ha ingenomen ten oosten van de Antwerpsebaan. Daar moeten de hoeve Van Dijk en de manege er aan geloven. Zij dienen te verdwijnen en worden gesloopt. De landbouwgrond wordt omgevormd tot moeras en natuurgebied. Omdat de gronden van zijn vader niet werden gebruikt en opgenomen in een grondbank, krijgt Wim ze nu als compensatie aangeboden. Begrijpe wie kan.  Hetzelfde gebeurt trouwens met de gronden die landbouwer Ludo Groffen en andere boeren in gebruik hebben. Ook zij zullen moeten kiezen: ofwel aanvaarden zij een ruil ofwel krijgen ze geld aangeboden.

Waarom?
Maar waarom moeten die gronden in Berendrecht en Stabroek natuurgebied worden? Vragen de boeren en anderen zich niet begrijpend af. ‘Zijn ganzen, meeuwen, eenden en ander gevogelte meer waard dan een boer? Waarom zetten ze de ruilgrond niet onder water? Is boerengrond niet evengoed natuur? Hebben wij al niet genoeg afgestaan aan de haven? Waarom zetten ze de mensen in de stad aan om op hun balkon of dakterras groenten te kweken terwijl ze hier honderden hectaren beste grond vernietigen?
De aanwezige mensen van de haven, van de Vlaamse Landmaatschappij, van Natuur en Bos, trachten het uit te leggen. Opdracht van Europa, dat de regels oplegt aan Vlaanderen en de haven. Die moeten compensaties bieden voor land dat in dokken en industriegebied valt, liefst in een aaneengesloten blok. De ruilgrond ligt meer verspreid. We zoeken er zelfs nog wat te kopen. Op dit ogenblik hebben we bijna voldoende, maar boeren die bij voorbeeld met pensioen gaan kunnen er nog aanbieden. En voor de Hoevense boeren geldt een troost: de Ettenhovense Polder wordt niet ingenomen.’
Begeleiding

Wij vernemen nog dat van de 190 ha is ongeveer 110 ha al in overheidsbezit is: Vlaanderen, Antwerpen, OCMW, de haven enz.. De Vlaamse Landmaatschappij begeleidt de getroffen boeren. Zij zoekt elders gronden en eventueel een boerderij. Niemand van de aanwezige landbouwers begrijpt de zin van heel deze operatie. Zij voelen zich bij de neus genomen.
‘Wij werken in fazes’, zegt een van de vertegenwoordigers. In februari begint de ‘ontginning’ van de polder en wordt die omgeschakeld naar natuurgebied. Binnen twee, drie jaar is alles uit de voeten. ‘Van goed onderhouden en toegankelijk landbouwgrond  naar een woestenij vol onkruid en distels die afgesloten wordt’, merkt Ludo Groffen nog op. (sdl)


Ludo Groffen: van de beste landbouwgrond van Europa naar een wildernis'





Wim Van Look bekijkt de plannen die ook nog in het gemeentehuis van Stabroek en in het districtshuis van Berendrecht te zien zijn.


     


Gearchiveerd onder BerendrechtEkerenGemeentenieuwsHavenHoevenenHomepageKapellenLilloStabroekZandvliet



DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *