Havenarbeiders brouwen samen lokaal bier ‘Het Afzakkerke’

KAPELLEN – Wat ooit begon als een spontaan gesprek op het werk groeide uit tot een eigen, lokaal bier. Collega’s Michael Leys en Yoni De Cock brouwden hun eigen bier, Het Afzakkerke. Het bier is al te vinden in enkele horecazaken en supermarkten.

In het najaar van 2022 groeide het idee bij havenarbeiders Michael Leys, uit Kapellen, en Yoni De Cock, uit Beveren. “We zaten allebei met het idee in ons hoofd om ooit eens zelf een bier te brouwen”, vertelt Michael. “Dat is toevallig ter sprake gekomen en zo kwam van het een het andere.”

Het duo had geen ervaring in bier brouwen en zocht daarom begeleiding bij een microbrouwerij in Beveren, Stanium. “Daar leerden we Wim kennen. Een fantastische kerel die een kleine, professionele brouwinstallatie had staan.” Samen met Wim begonnen Yoni en Michael meteen te experimenteren. “En na enkele testen hadden we een recept samengesteld.”

De collega’s maakten van begin tot het einde het volledige proces mee, van brouwen tot bottelen. Ze brouwden 17,5 bakken bier en deelden het met vrienden, familie en collega’s. “De reacties waren lovend en dat gaf ons de motivatie om het groter aan te pakken.”

Ze pasten hier en daar hun recept wat aan en Het Afzakkerke was geboren. “Het Afzakkerke is een zomerbiereke. Fris, fruitig maar niet te zoet en met precies de juiste hoeveelheid bitterheid om dorstlessend te zijn. Het drinkt heel vlot en voelt niet te zwaar aan.” Het bier heeft 7,7 alcoholpercentage.

De link met de naam ‘Afzakkerke’ is niet ver te zoeken. “We werken allebei in de chemiesector en op ons werk zitten we in de afdeling ‘afzakking’. Dus eigenlijk zijn wij ‘afzakkers’. Daarnaast is het echt een rustig bier, om na het werk bij af te zakken.” Het is alvast een naam die zeker blijft hangen. 

In totaal brouwde ze 2.000 liter bier. Goed voor 289 bakken of 7.000 bierflesjes. Veel bier dus om te verkopen, maar al snel konden ze enkele horecazaken en supermarkten overtuigen. “In twee restaurants en een drankenhandel in Beveren, in de Carrefour in Schoten, aan het zwembad in Merksem en op voetbalclub Noorse in Kapellen.” Afgelopen zaterdag hielden ze ook een tasting in B-lite, waar hun bier nu ook verkocht wordt.

En de reactie is alvast positief. “Uiteraard is smaak is iets heel subjectief, maar we krijgen goede reacties en lezen positieve recensies. Ook bij de horecazaken zijn ze zeer open om ons bier eens uit te testen.”

En het brouwersduo heeft ook al een toekomstplan. “We hebben net een foodtruck gekocht om via die weg ons bier aan te bieden op dorpsdagen of proeversfeesten. We doen ook evenementen. In juni staan we op een receptie van een trouwfeest, bijvoorbeeld, om ons bier samen met andere dranken aan te bieden.”

Wil je meer weten over Afzakkerke? Bezoek dan hun website op www.afzakkerke.be. En wie weet kom je Michael en Yoni wel tegen op een van de vele evenementen waar ze hun bier presenteren.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *