HOEVENEN – De 24-jarige Danté Vermeulen uit Hoevenen heeft haar tweede gedichtenboek uitgebracht: Mijn verloren rood. Als psychiatrisch verpleegkundige en jongvolwassene maakt ze veel mee in het dagelijks leven. Die ervaringen heeft ze neergeschreven in gedichten. “Ik hoop hiermee jongeren, maar ook ouders te kunnen helpen.”
Al van jongs af aan is Danté bezig met poëzie. “Op mijn 13e schreef ik een gedicht over een jongen uit de badmintonclub op wie ik een oogje had. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met schrijven.” Haar gedichten boden een uitweg in soms moeilijke tienerjaren. “Ik val onder het autismespectrum en vond het moeilijk om bepaalde zaken te verwerken. Gedichten hebben me enorm geholpen.”
Na een tijdje begon ze haar teksten te delen met leeftijdsgenoten. “Ik kreeg veel positieve reacties. Ik besefte dat ik veel jongeren kon raken met mijn gedichten. Waarom zou ik dan niet blijven schrijven?” Ze bleef dus gedichten schrijven over haar persoonlijke ervaringen als jongere. Dat resulteerde in haar eerste boek: Mijn ander geel. “Een boek over de hindernissen in het middelbaar, gepest worden, blijven zitten, vrienden maken of verliezen.” Een mooie prestatie voor de toen 20-jarige Danté.
De reacties waren zeer goed. “Veel jongeren herkenden de ervaringen in mijn teksten. Ook ouders waren erg enthousiast. Door mijn boek konden ze de wereld van hun kind beter begrijpen en beter met hen communiceren.”
Tweede boek
Na haar middelbare studies jeugd- en gehandicaptenzorg ging ze verder studeren in verpleegkunde. Nu werkt ze als psychiatrisch verpleegkundige bij AZ Klina. “Op een afdeling waar veel problematiek aan bod komt. Dat geeft me veel energie.” Over die ervaringen, maar ook over het leven als student, bleef ze haar gevoelens neerpennen.
Die ervaringen komen nu terug in haar tweede boek: Mijn verloren rood. “In dit boek groei je op met mij mee tijdens de overstap van het middelbaar naar de hogeschool. Het gaat ook over de eerste liefde en het verlaten van het warme nest van je ouders.”
Ook haar werkervaringen komen aan bod. “Ik schrijf ook over het verliezen van dierbaren aan verslaving, jezelf kwijtraken of terugvinden. Ervaringen die impact hebben op mij en mijn collega’s.” Hoewel haar eerste boek ging over haar persoonlijke ervaringen, trekt ze nu het thema breder. “Het is een combinatie van mijn eigen leven en zaken die ik hoor of zie bij mensen in mijn omgeving. Ik hoop dat jongeren een uitweg vinden in mijn gedichten en hun eigen ervaringen herkennen. Maar het kan ook ouders helpen en de band met hun kind.”
Het boek is te koop bij Standaard Boekhandel of op Bol.com. Meer info vind je op haar website.
Joppe De Hert