Gemeente Essen scoort 6,7/10 op Provinciale Fietsbarometer

Het tweerichtingsfietspad langs de Moerkantsebaan in Essen scoort 7,4/10

De provinciale Fietsbarometer nam bijna 35 kilometer bovenlokale functionele fietsroutes in de gemeente Essen onder de loep. Dit zijn routes die woonkernen, dorpskernen, winkelcentra, scholen, sportcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbinden. De provinciale Fietsbarometer onderzoekt het trilcomfort, breedte, schrikstrook en kruisingen van deze routes. De bovenlokale fietspaden van Essen scoren met 6,7/10 boven het provinciale gemiddelde van 5,9/10.

In de gemeente Essen fiets je over 12,2 kilometer fietspaden op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het trilcomfort van de fietspaden scoort met 6,3/10 beter dan het provinciaal gemiddelde van 4,5/10. De goede scores van o.a. de Nieuwmoersesteenweg, Moerkantsebaan en fietsostrade F14 Antwerpen-Essen spelen hierbij een rol. Voor breedte van de fietspaden scoort de gemeente Essen 7,4/10 en voor tussenbreedte of afscherming van de rijweg haalt het 7,3/10. Met deze cijfers evenaren ze het provinciale gemiddelde. Recent werd door de provincie Antwerpen het stuk van de fietsostrade F14 Antwerpen-Essen tussen de Kalmthoutsesteenweg en Paviljoenweg gerealiseerd. Een mooi stuk van 1,7 kilometer dat nog niet in deze cijfers van de provinciale Fietsbarometer zit, maar de eindscore van de gemeente bij een hermeting positief zal beïnvloeden.

“Wel toont de provinciale Fietsbarometer aan dat de enkelrichtingfietspaden in Spijker, een gewestweg waar 70km/u toegelaten is, te smal zijn en niet afgeschermd van de rijweg. Vanuit de provincie Antwerpen raden we hier conforme fietspaden aan. Ook in de Antwerpsesteenweg, Kalmthoutsesteenweg (tussen Spijker en Oude Baan), Moerkantsebaan (stuk van de brug richting Stationsstraat) geven we het advies conforme fietspaden aan te leggen”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit.

“Na lang ijveren zullen de verkeerslichten aan het Spijker dit najaar conflictvrij gemaakt worden. De ambitie om op het Spijker vrijliggende fietspaden aan te leggen is er zeker.
Naar analogie met de vrijliggende fietspaden Nieuwmoersesteenweg en Moerkantsebaan, dat een omvangrijk traject was, wensen we ook veilige fietspaden te realiseren in de dorpskern van Wildert op de Kalmthoutsesteenweg”, vult Brigitte Quick, schepen van Mobiliteit en verkeersveiligheid van de gemeente Essen, aan.

Gemengd verkeer

Op het grootste deel van de bovenlokale functionele fietsroutes in Essen (22,74 km) is geen fietsinfrastructuur aanwezig en fiets je in gemengd verkeer. De fietsgeschiktheid is afhankelijk van de aanwezigheid en snelheid van het gemotoriseerd verkeer en de beschikbare breedte van de weg. De eindscore in de spits ligt met 4,3/10 iets hoger dan het provinciaal gemiddelde van 3,9/10.

“We starten nog dit jaar een dossier op om St.Jansstraat verkeersveliger te maken, verkeersremmers en veilige fietspaden horen hier zeker bij”, aldus schepen Brigitte Quick.

Copyright: provincie Antwerpen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *