Stabroekse scholen leren over fietsbehendigheid en verkeersveiligheid tijdens ‘Fietseling’

STABROEK/HOEVENEN/PUTTE – De leerlingen van het vijfde leerjaar van de 5 basisscholen in Stabroek hebben er een fietstocht van 35 kilometer opzitten. In het kader van ‘Fietseling’ reden ze doorheen Stabroek en Hoevenen om hun fietsbehendigheid en verkeersveiligheid op de proef te stellen. Tussendoor kregen ze nog opdrachten over duurzaamheid.

Ieder jaar trekken de leerlingen van het vijfde leerjaar van basisscholen Sint-Catharina, Sint-Calasanz, De Rekke, De Stappe en de Putse Knipoog op fietstocht door hun gemeente. Dat gebeurt onder begeleiding van Politiezone Noord. In een tocht van 35 kilometer stoppen ze aan enkele haltes om verschillende thema’s te bespreken. De politie had vooraf al de fietsen van de deelnemers grondig gecontroleerd.

Op de parking van zaal Moorland kregen de jonge fietsers enkele behendigheidsproefjes, in de Kringwinkel moesten ze iets van de afvalberg redden en ze leerden al spelend duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in ’t Heuveltje. 

Samenwerkingsproject
Wim Van Laer van PZ Noord, Axel Caron van Gemeentelijke Basisschool De Rekke, Gie De Ridder van de dienst Mobiliteit en Els Veldeman van de dienst Duurzaamheid werkten nauw samen voor dit project.

‘Fietseling’ wordt dan ook enorm gewaardeerd door het gemeentebestuur. “Het is zeer belangrijk dat zulke projecten doorgaan”, vindt schepen voor Mobiliteit, Sarah Demartelaere (N-VA). “Tussendoor geven we ze nog mee hoe belangrijk het is om een helm te dragen en zichtbaar te zijn in het verkeer. Dat is van levensbelang.”

Dat vindt ook schepen voor Onderwijs, Veerle Nonneman (N-VA). “Bij de behendigheidsproefjes leren ze bijvoorbeeld te reageren op onverwachte zaken en tactisch te leren rijden. Binnen twee jaar fietsen ze misschien alleen naar het middelbaar en dan moeten ze het ook kunnen.” 

Op spelende manier leren
Selina Budts van de dienst Mobiliteit maakte voor de gelegenheid een verkeersbordenmemorie en -kwartet. “Zo leren ze nog eens op een ludieke manier de verkeersregels”, aldus Demartelaere. 

Boerenzuivel
Nieuw dit jaar is een bezoekje aan Den Boerenzuivel in het Hoogeind te Stabroek, om de weg van de koe naar melk van dichtbij te leren kennen. “Dat was heel leuk om eens te zien”, zegt de 10-jarige Fynn van de Putse Knipoog, die ook zeker iets bijleerde op de fiets. “Het is heel belangrijk dat volwassenen ons goed zien als we op onze fiets zitten. Het is een heel leuke dag.”

In totaal namen 240 leerlingen deel aan de ‘Fietseling’

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *