Bijenbank is nieuwe bijzondere trekpleister

Brasschaat verwelkomt een bijzondere nieuwe picknickbank in de Rozentuin. Het functionele en creatief ontworpen zitmeubel brengt een ode aan de bij en is een geschenk van Metaal Constructie Blomme tijdens de Openbaargroen- Awards van de VVOG. Daar haalde onze gemeente onlangs de derde plaats in het thema ‘bebloemingsproject’.

Dat de bank op één van de meest gezellige plekjes in Brasschaat staat, wordt met veel enthousiasme onthaald. Niet enkel door de wandelaars die de bank al ontdekten, maar ook door de aanwezigen op de officiële voorstelling afgelopen donderdag 25 april. “De locatie is dan ook zorgvuldig gekozen”, verduidelijkt schepen Goele Fonteyn. “Vlak naast de bloemenweide in de Rozentuin. De ideale plek om te genieten van de bloemen en gezellig te vertoeven of te picknicken.”

“Wij zijn bijzonder gelukkig met de locatie waar de bank werd geplaatst. Het plaatje klopt volledig. Het concept en visie achter de ontwikkeling van de ‘ZITBIJ’ wordt perfect ondersteund in dit prachtig en bijenvriendelijk kader”, aldus Eva Blomme van Metaal Constructie Blomme.

De gemeente Brasschaat won de picknickbank dankzij haar deelname aan “Bijenvriendelijke Gemeente” op de Openbaargroen-Awards van de VVOG (Vereniging Voor Openbaar Groen), een prijzenshow voor lokale besturen met inspirerende groen- en bijenvriendelijke projecten. Aralea zaaide dit jaar opnieuw een prachtige bloemenmix in op deze plek, zodat bezoekers van juni tot september kunnen genieten van een kleurrijk bloemenveld en bijen proeven van de heerlijke nectar.

Minder maaien, meer voordelen
Brasschaat zet zich ook op andere vlakken in voor onze bijen. Tijdens de maand mei met een deelname aan de ‘Maai mei niet’-campagne, waarbij de bermen in ongeveer dertig straten ‘ongemaaid’ zullen blijven. Dat zorgt voor extra voedsel voor bijen en andere insecten. In verschillende andere straten gaat Brasschaat zelfs nog een stapje verder. Daar krijgen de bermen nog maar twee keer per jaar een maaibeurt. Op die manier ontstaat er een bloemrijke begroeiing die essentieel is voor diverse dieren. De bermen worden wel voorzien van een netheidsrand van 50cm breed. Die wordt maandelijks gemaaid zodat de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft.

Inwoners die zelf hun steentje willen bijdragen aan een bijenvriendelijke omgeving kunnen deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap tegelwippen. Door tegels te wippen, onthard je de omgeving rond je woning en maak je plaats voor planten waar insecten voedsel en beschutting vinden. De gemeente stimuleert haar inwoners om hier aan deel te nemen dankzij een gemeentelijke onthardingspremie en een wedstrijd. Onthard je minstens 10% van je voor- en/of achtertuin, dan maak je bovendien kans op een gratis tuinontwerp.

Info: ww.beelief.beOntharding van je tuin, aanvraag premie | Gemeente Brasschaatonthardingswedstrijd: maak kans op een gratis tuinontwerp | Gemeente Brasschaat

©gemeente Brasschaat

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *