Betonrot zwembad wordt aangepakt

kelder-zwembad-maarten-de-bock-dDSC_006011
Betonrot teistert het zwembad van Kalmthout. Dat zorgt hoegenaamd niet voor veiligheidsproblemen, maar het is wel nodig om het aan te pakken. Dat gebeurt deze zomer en volgend jaar.
Naast het betonrot aanpakken, moet Kalmthout het zwembad ook aanpassen aan de strenge Vlaamse wetgeving. Zo moeten de de filterinstallaties van de twee zwembaden worden ontkoppeld. Dat gebeurt in augustus, het betonrot wegwerken volgend jaar.
Het zwembad in Kalmthout gaat al bijna vier decennia mee. Vorig jaar stelden medewerkers van de gemeente in de kelder van het zwembad vast, dat het beton van de badkuipen was aangetast door betonrot. Aan de betonnen balken en kolommen zijn stukken beton afgebrokkeld en de zichtbare betonijzers zijn aan het roesten. Niet onmiddellijk een reden tot ongerustheid, maar toch kozen we ervoor om een gespecialiseerde firma in te schakelen om alles grondig te onderzoeken en in kaart te brengen. Uit die rapporten blijkt dat renovatie mogelijk is. De gemeente stelt nu een ontwerper aan die uitvoeringsplannen opstelt voor de herstellingswerken”, aldus sportschepen Maarten De Bock (CD&V).
Het zwembadverhaal kost de gemeente een aardige duit. “Er ligt een factuur op tafel van 1,5 miljoen euro. Het ontkoppelen van de filterinstallaties pakt 100.000 euro uit het budget. Alle andere renovatiewerken samen kosten 1,4 miljoen euro. Gelukkig kregen we eind vorig jaar de zekerheid dat Kalmthout kan rekenen op een subsidie van 400.000 euro van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters”, verduidelijkt schepen De Bock.
Maar eerst wordt werk gemaakt van de waterbehandelingsinstallatie. “Nu zijn het kinderbad en grote zwembad technisch aan elkaar gekoppeld. Dat komt er op neer dat het onmogelijk is om bijvoorbeeld het kinderbad meer te verwarmen dan het grote zwembad. Het toevoegen van chemische producten kan ook niet apart worden geregeld. Dat is vervelend en volgens de nieuwe Vlaremwetgeving is een ontkoppeling van de filterinstallaties verplicht.  Dus beginnen we daarmee, zodat het zwembad opnieuw beantwoordt aan die Vlaremnormen”, aldus Maarten De Bock.
De gebruikers van het zwembad gaan geen hinder ondervinden van die ontkoppeling. Maarten De Bock : “Elk jaar in augustus gaat het zwembad twee weken dicht. Die periode gebruiken we voor het plaatsen van nieuwe filterinstallaties, die ervoor zorgen dat het kleine en het grote zwembad volledig autonoom functioneren. Er wordt begonnen op dinsdag 16 augustus en op zaterdag 27 augustus is de klus geklaard. Dan hebben we nog enkele dagen om uit te testen of alles vlot werkt, want vanaf september wordt het zwembad opnieuw gebruikt door de scholen uit de regio.”
Betonrot aanpakken
“Er wordt nu gewerkt aan het opstellen van een gedetailleerd lastenboek om het betonrot grondig aan te pakken. Tegen het einde van het jaar willen we een gespecialiseerde aannemer aanstellen , die volgend jaar het werk uitvoert. We hopen tegen de zomer van 2017 te kunnen starten met de herstellingswerken. Hoe lang het zwembad dan dicht moet, weten we nu nog niet. Sommige herstellingswerken kunnen uitgevoerd worden zonder dat het zwembad gesloten is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om al aan de onderkant van de zwemkuipen te werken tijdens de gewone openingsuren. Het liefst willen we de herstellingswerken laten uitvoeren tijdens de schoolvakanties. Zo komt het schoolzwemmen niet in het gedrang”, legt Maarten De Bock nog uit.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *