Minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne, wil havens beter beveiligen

Antwerpse schepen van Haven, Annick De Ridder, gedelegeerd bestuurder van Mexico Natie, Marc Ivens
en minister Vincent Van Quickenborne

HAVEN – Vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne wil onze havens beter beveiligen. Nog te vaak kunnen mensen met slechte bedoelingen in onze havens binnendringen. Daarom wil hij strengere normen opleggen voor de beveiliging van de havenfaciliteiten. Vandaag brengt de minister een bezoek aan de containerterminals van MPET en Mexico Natie in de Antwerpse haven. Het zijn containerterminals die voldoen aan de hoogste normen en standaarden. “Deze willen we nu wettelijk verankeren en overal doorvoeren, rekening houdend met de eigenheid en diversiteit van de havenfaciliteiten.”


“We willen een wetgeving voorstellen aan de federale regering om de havenfaciliteiten beter te beveiligen. Onze havens zijn van groot belang voor onze economie, dus is cruciaal dat we de Belgische maritieme infrastructuren in de brede zin, gaande van de schepen, tot de havens en havenfaciliteiten goed beveiligen.”, vertelt minister Van Quickenborne, wanneer hij met de Antwerpse schepen van Haven, Annick De Ridder, en gedelegeerd bestuurder van Mexico Natie, Marc Ivens, de terminals bezoekt.

“Onder de huidige wetgeving wordt nu voor elke havenfaciliteit een beveiligingsplan opgesteld op basis van een risicoanalyse. Deze analyse houdt rekening met het gevaar op indringing, de manipulatie van goederen, cybersecurity, etc. Maar voor deze beveiligingsplannen gelden geen algemene afdwingbare normen. Het gebrek aan duidelijke richtsnoeren biedt te veel ruimte voor interpretatie. Bovendien is een betere opvolging op het terrein noodzakelijk.”

Daarom zal vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne in overleg met de sector duidelijke normen opleggen en meer controles invoeren. “Het is belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan. Met een nieuwe regelgeving doen we alvast de deuren dicht en kunnen we de beveiliging van en veiligheid in onze havens beter garanderen.”

De NAMB bepaalt in België die nodige normen en standaarden. Dit orgaan is momenteel samengesteld uit de federale politie, het OCAD, de Staatsveiligheid, de douane, Defensie, Crisiscentrum, Buitenlandse Zaken en DG Leefmilieu. Het voorzitterschap wordt waargenomen door DG Scheepvaart dat rapporteert aan de minister van Noordzee. Op vraag van de minister werden de diverse betrokken veiligheidsdiensten bevraagd over wat beter kan. Deze adviezen worden momenteel verwerkt.

Daarom voorziet de nieuwe wetgeving dat ze op drie terreinen actief zijn. Er zal meer toegangscontrole zijn. Men krijgt dan enkel toegang wanneer men effectief op de terminal moet zijn. Daarnaast zetten we meer in op camerabewaking. Gewone en warmtecamera’s. die beelden zullen bewaard blijven gedurende een bepaalde periode. Tot slot zetten we nog meer in op perimeterbeveiliging. Dat houdt in dat er standaardvoorschriften moeten zijn waaraan een afsluiting moet voldoen.

Een tweede faciliteit is een digitaal platform: “We willen een digitaal platform inrichten waar we de faciliteiten en informatie gaan uitwisselen en incidenten op gemeld kunnen worden. Zo kan er op een slimmere, efficiënte manier gewerkt worden. Bepaalde faciliteiten doen dat vandaag al heel goed.”

De Antwerpse schepen van Haven, Annick De Ridder (N-VA), is alvast tevreden met het bezoek van minister Van Quickenborne, maar vraagt toch om meer middelen: “De veiligheid van de Haven is een volledige bevoegdheid van de federale regering. Handhaving is hier belangrijk en daarbij kijken we naar de regering om de federale politie en de parketten te versterken. Het is van dringende noodzaak om de georganiseerde misdaad aan te pakken en om het zoveel mogelijk te kunnen ontwrichten. Enkel zo kunnen we ervan winnen.”
Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *