Burgemeester kookt in Kalmthout

KALMTHOUT – Met het oog op erfgoeddag deed de gemeente Kalmthout een oproep naar zijn bevolking om oude recepten met een verhaal in te sturen. Uit een 40-tal selecteerde men ruim 20 recepten met een leuk verhaal. Zij werden gebundeld in een mooi lezenswaardig en zeker ook te gebruiken “Kalmthouts kookboekje vol herinneringen”.

Eén verhaal en recept is vandaag zeker niet uit te proberen, maar geeft een herinnering aan de oorlogsjaren, waarin men zich moest behelpen met wat voorhand was: wilde kat samen met konijn! Vrijdag 26 april werd daaruit in het Strijboshof een menu gekookt door drie auteurs: Burgemeester Lukas Jacobs kookte een peterseliesoep, zoals hij die bij zijn grootmoeder Jeanne Willemse leerde eten; Lea Van Looveren maakte een hutsepot zoals bij de familie Pleysier werd gemaakt; en Monique Buyens, bakkersdochter van de bekende Monida te Heide, maakte als dessert een zanddeegtaart met frambozen. Cederik Vanderostijne van het Strijboshof zorgde voor de logistieke steun. Samen werd het “Kalmthouts menu” ook opgegeten aan een mooi gedekte tafel.

Burgemeester Lukas Jacobs aan het fornuis

Met de erfgoeddag zelf waren er drie workshops die op veel bijval konden rekenen en snel volzet waren. Opvallend is de belangstelling voor het fermenteren van groenten, workshop die herhaald moest worden. In de bibliotheek liep een tentoonstelling over kookboeken, recepten enz., die eveneens veel bijval kende. Het 50 bladzijden tellend “Kalmthouts kookboekje”, vol goed gekozen afbeeldingen, menu’s en leuke lezenswaardige verhalen, samengesteld door Marijke Schoeters, veroorzaakte een ware stormloop, zodat de eerste oplage van 700 ex. snel een tweede moest krijgen van eveneens 700 exemplaren. 

www.kalmthout.be/kalmthouts-kookboekje/

Lieven Gorissen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *