Provincie Antwerpen vierde het succes van Duaal Leren op Campus De Masten in Kapellen,

Bedrijfsleiders, HR-partners en mentoren van de stagebedrijven worden door Jan Mees rondgeleid op
Campus De Masten. – Copyright: Provincie Antwerpen

KAPELLEN – Op vrijdag 26 april vond een netwerkevent voor bedrijven plaats op Campus De Masten in Kapellen. Doel was om bestaande partners te bedanken en nieuwe bedrijven te inspireren tot samenwerking. Op deze unieke locatie vind je geen klassieke klaslokalen, maar een motiverende broedplek voor technisch talent.

De leerlingen uit het secundair (Centrum Leren en Werken) en de cursisten uit het volwassenenonderwijs (CVO Vitant) krijgen op Campus De Masten de kans om duaal te leren, waarbij lesdagen op de werkvloer afgewisseld worden met het aanleren van technische skills in de ateliers. De professionele en industriële leeromgeving van de campus maakt dit opleidingscentrum geschikt om de industrie te verwelkomen. Zowel duale opleidingen in het secundair onderwijs als praktijkgerichte opleidingen in het volwassenenonderwijs leiden leerlingen en cursisten op tot volwaardige techniekers.
“Net zoals in onze andere provinciale scholen zijn techniek en wetenschappen sterk uitgebouwde pijlers op deze campus. We streven dan ook steeds naar kwalitatief onderwijs in afstemming met de bedrijfswereld en arbeidsmarkt. Een technische opleiding biedt jongeren een uitdagend en gevarieerd leerprogramma aan. En het bezorgt de bedrijven uit de regio de profielen die ze zoeken, vaak in knelpuntberoepen”, verduidelijkt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen.

Bedrijven als onmisbare schakel in het leerproces
De bedrijven zijn de belangrijkste partners om het duaal leren levend te houden. En die samenwerking loont, dat bleek ook uit de opkomst tijdens het netwerkevent. Meer dan 50 genodigden uit de regio kwamen een kijkje nemen.

Win-win voor leerlingen, cursisten en arbeidsmarkt!
Jan Mees, coördinator aanloopfase en duaal leren (het vroegere Centrum Leren en Werken) getuigt hoe het opleidingsaanbod werd afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt én de scholen in de buurt: “De opleidingen Lassen en Groen bieden onze leerlingen een mooie kans op werk. We investeren niet alleen in samenwerking met bedrijven, maar ook met PITO Stabroek zodat jongeren op een laagdrempelige manier kunnen overstappen tussen onderwijsvormen binnen Provinciaal Onderwijs Antwerpen.”
Met de opleiding Logistiek – uniek in onze regio – bieden we een antwoord op de roep naar arbeidskrachten in de haven. De opleiding Fiets is nieuw, waarmee we inspelen op de vraag vanuit de bedrijven in de regio. Ook de opleiding Bouw spreekt voor zich. Deze opleiding biedt niet alleen de broodnodige werkkrachten aan de sector, maar biedt ook een alternatief aan leerlingen die niet aarden in het klassieke onderwijssysteem.”

De nieuwe opleiding fiets kreeg, net als alle andere richtingen, een eigen atelier. – Copyright: Provincie Antwerpen

Duaal leren werkt!
Dit schooljaar volgen meer dan 4.000 leerlingen een duale opleiding in het secundair onderwijs. Wat opvalt, is dat slechts 4,2% van de duaal lerenden één jaar na het verlaten van de schoolbanken nog werkzoekend is. Dit is lager dan de 5,5% van alle Vlaamse schoolverlaters, zo stelt het Schoolverlatersrapport VDAB. Duaal leren is dus zeer goed afgestemd op de vraag en noden van de arbeidsmarkt, en dat werkt. 

Ook volwassenen vinden hun weg naar De Masten
“Ook in het volwassenenonderwijs zetten we volop in op knelpuntberoepen en sluiten onze opleidingen aan bij het aanbod van PITO Stabroek. Binnen onze opleiding Elektromecanicien zetten we in op de nieuwste technologieën en bereiden we de cursisten in 1 jaar voor op de arbeidsmarkt. In onze professionele leeromgeving behalen onze cursisten de nodige attesteringen om onmiddellijk aan de slag te gaan in de industrie. Denk hierbij aan vorklift, rolbrug, VCA, brandblusopleiding… Ook gespecialiseerde opleidingen zoals PLC, Fusion360 en 3DPrinting vinden hun plek op deze campus”, vertelt Paul Buyens, adjunct-directeur CVO Vitant.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *