Definitief ontwerp fiets- en wandelbrug Ekeren

EKEREN – Het Antwerpse college keurde het definitieve ontwerp goed voor de fiets- en wandelbrug in Ekeren, over de spoorlijn naar Roosendaal. Ze zal een cruciale verbinding vormen in het Ekerse fietsnetwerk. Als alles volgens plan verloopt, zal de brug eind volgend jaar klaar zijn.  

De fiets- en wandelbrug over spoorlijn L12 (Antwerpen – Roosendaal) zal de wijk Donk verbinden met het centrum van Ekeren. De brug is een missing link in het lokale fietsroutenetwerk. Ze verbindt de wijkroute Prinshoeveweg met de wijkroute Donkweg, en aan de zijde van de Donkweg zal ze aansluiten op de F14-fietsostrade. Zo zal ze een belangrijke nieuwe schakel worden voor zowel dagelijkse pendelaars als recreatieve gebruikers. 

Ontwerp 
Het definitieve ontwerp zorgt ervoor dat het weidse karakter van de omgeving behouden blijft. Het wordt een slanke, sierlijke brug die mooi opgaat in het open landschap. De ondergrond van het brugdek wordt aangebracht in een antislip-laag. 

Stad Antwerpen zet zich in voor duurzaamheid door de aanleg van een wadi en het ontharden van een deel van het gebied onder de brug, wat een logische aansluiting zal creëren op het nabijgelegen natuurreservaat Oude Landen.  

De bouw van de brug start in januari 2025, met een verwachte voltooiing tegen het einde van datzelfde jaar. De Vlaamse overheid subsidieert de brug met Europese subsidies uit het Kopenhagenfonds. 

Districtsburgemeester Koen Palinckx: “Dit is een heel mooi project voor Ekeren, en ik nodig alle geïnteresseerden uit op het infomoment op woensdag 15 mei in de Ecoloods van Natuurpunt aan de Oude Landen. Die locatie is vlak bij de plek waar de brug zal gebouwd worden. Vooraf inschrijven is niet nodig.”

Infomoment 
Het infomoment op 15 mei in de Ecoloods vindt plaats van 16.00 tot 20.00 uur, het adres is Donkweg 1, ingang langs de Lindenlei. Er is vrije inloop. Bezoekers krijgen er meer informatie over het definitieve ontwerp, en de ontwerpers en projectleiders zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.  

Alle info over de nieuwe brug staat ook op www.antwerpenmorgen.be/fietsbrugekeren.

© Tractebel Engineering nv

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *