Levensverhaal van Nicasius De Keyser in Zandvliet

 
Nicasius De Keyser


Een van de meest beroemdste inwoners van Zandvliet is kunstschilder Nicasius De Keyser. Hij werd 200 jaar geleden geboren op 26 augustus 1813.
Op donderdag 21 maart werd een voordracht over de kunstschilder ingericht door de Polderse Cultuurkring, De Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder en Davidsfonds Zandvliet-Berendrecht en gesteund door het District Berendrecht-Zandvliet-Lillo.
De Martinushoeve liep goed vol met streekgenoten die kennis wilden maken met de persoon Nicasius De Keyser zijn leven en werk. Hugo Vermeiren, hoofdredacteur van Polderheem en bestuurslid van de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder zou de voordracht leiden, maar wegens familiale omstandigheden kon hij er niet bij zijn. Martin Braem, voorzitter van de heemkring loodste de aanwezigen doorheen de levensloop van Nicasius de Keyser, gesteund door Marcel Veldeman en opgefleurd met een powerpoint presentatie.
Nicasius De Keyser
Nicasius zag het levenslicht op de boerderij bij zijn ouders Hendrik De Keyser  en Maria De Lie aan de Zuidhavendijk, nabij de Conterscherp. Als kind besteedde hij meer werk aan het maken van tekeningen op lei en papier dan aan de school en werd hij al vroeg bij het werk op de boerderij ingezet. Tijdens het hoeden van koeien of schapen zag men de jonge Keyser dieren of voorbij varende schepen op papier tekenen.
Op zekere dag zag een jong Antwerps schilder, Jozef Jacops, de tekeningen van de knaap en zag dat de jongen kunstenaarsbloed in zich had en bracht wat vaardigheden bij. De vlijtige boerenjongen trok iedere week 40 km te voet naar Antwerpen  om zijn werk door Jozef Jacops te laten verbeteren. Op 16-jarige leeftijd was de opbrengst van zijn werken voldoende om  in zijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Op zijn 18de kocht hij een boerderij in Berendrecht en schonk die aan een familielid die bij een overstroming alles verloor zag gaan. Zelf woonde hij in Antwerpen. Hij bracht het tot directeur van de Antwerpse Academie en heeft naast historische werken ook veel portretten geschilderd voor de Europese en Russische vorstenhuizen.
Op 66-jarige ouderdom nam Nicasius ontslag als bestuurder van de Academie. Op 30 mei 1879 verloor hij zijn vrouw. Acht jaar later overleed  de kunstschilder. Het overlijden van Nicasius De Keyser op 16 juni 1887 werd met grote droefheid in Zandvliet vernomen. De begrafenis bracht massa’s volk op de been. De begrafenisstoet vertrok te voet vanuit Antwerpen naar zijn laatste zijn laatste rustplaats te Zandvliet.
In de Nicasius De Keyserhoeve richtte zijn dochter Maria,een tehuis in voor zwakke kinderen. In 1978 is deze hoeve spijtig genoeg gesloopt, wat uiteindelijk onnodig bleek te zijn. Het enige dat nog overblijft van de beroemde Zandvlietse schilder is het graf van Nicasius op de Zandvlietse begraafplaats en natuurlijk de vele schilderijen.
Het ganse jaar door  zullen diverse  activiteiten omtrent Nicasius De Keyser worden ingericht. Het nieuwe districtsbestuur zal de plannen van het oude bestuur verderzetten.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *