Jarige Buitenmolen draaide op volle toeren

De Berendrechtse Buitenmolen bestaat 200 jaar. Dat werd gevierd met een familiefestival met muziek, ambachten, kinderanimatie, een wandelroute en lekker eten en  drinken. Districtsschepen voor cultuur Rudi Sempels hield een verjaardagsspeech en nam de aanwezigen mee door de 200-jarige geschiedenis van de molen.

 
De Buitenmolen (ook bekend als de Westmolen of Westmolengeest) werd in 1822 op initiatief van molenaar Joannes Lamberechts door de Berendrechtse aannemer Jacob Royers gebouwd. Door de jaren heen werd de askop vervangen, een verlengde potroede geplaatst … In 1925 werd het dak vernieuwd. Wanneer er in 1936 een dieselmotor wordt geplaatst komt er een einde aan de draaiende wieken. In 1940 wordt de molen beschoten vermoedelijk door Duits artillerievuur. Na herstelwerk draait de molen nog een keer uitzonderlijk op windkracht. Door de jaren heen wordt de eens zo trotse molen prijsgegeven aan verval. In 1981 komt er een lichtpuntje wanneer de molen erkenning krijgt als een beschermd monument. Restauratiewerken worden in de loop der jaren uitgevoerd. Vanaf 1996 tot 2009 zal de molen drie keer van molenaar veranderen en tweemaal verkocht worden aan particulieren.  In 2014 kwam Carl Geeraerts, toenmalig en huidig districtsburgemeester met de oplossing. Hij kon Luc Van Thillo en diens echtgenote Katrien Van Rooy overtuigen om de molen aan te kopen.  “Een molen zonder molenaar is als een schip zonder kapitein”, zegt Rudi.  Van 2015 tot 2018 laat Robert van ’t Geloof de wieken weer draaien (zie foto). Jorn Van de Cloot neemt het roer over van Robert en bekwaamt zich tot volleerd molenaar.

Na de speech van Rudi Sempels was het de beurt aan de Koninklijke Fanfare Willen Is Kunnen uit Berendrecht om de Buitenmolen muzikaal in de bloemetjes te zetten. Daarna was er een optreden van de Folkgroep Twalseree die 30 jaar bestaat. Zij nodigde uit ten dans. Naragonia Quartet vulde de feestelijkheden aan.  

Het terrein rond de Buitenmolen werd een gezellige markt. Leden van vzw Blidscap toonden er hun ambachten. Kraampjes met vers bereide en lokale producten nodigden de bezoekers uit tot een lekkere hap.  Op de aanpalende weide kon er heel de middag op folkmuziek gedanst worden of gewoon er naar  luisteren vanop het grote terras. Kinderen konden zich uitleven in een speelzone waar animatie, een draaimolen, ballenbad, volkspelen  en strobalen waren voorzien.  Wandelaars konden een route van 8 km volgen die hen op bijzondere plekken bracht die te maken hadden met de verdwenen molens van de polderdorpen.  Vier unieke postkaarten zorgden voor een mooi aandenken aan het feest.  Elk uur kon je samen met molenaar Jorn een bezoek brengen aan de molen zelf.

Tekenwedstrijd

Aan de Molenfeesten werd een kleurwedstrijd gekoppeld. Maar liefst 750 kleurtekeningen van de Buitenmolen werden binnengebracht. “We hebben al de scholen in het district een kleurplaat bezorgd”, zegt Pieter Linders van Vrijetijdscentrum De Schelde “De tekeningen werd in de school zelf ingekleurd, dat zorgde ervoor dat wij 750 tekeningen terug mochten ontvangen. Het werd een moeilijke keuze. Naast de winnaars gaan we zeker nog iets doen met de overige kleurtekeningen van de molen”, aldus Pieter.  De 10 winnaars waren: Silas Lemmens, Alizée De Keyser, Kobe De Corte, Finn Averens, Alyssa Geboers, Liv Brands, Stan Jansen, Leighton  De Herdt Lamoury, Stien Gabriels, Fien Estur. Zij kregen een snoeptaart in de vorm van een molen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *