Driehoekstraat wordt schoolstraat

Alle ruimte aan stappende en fietsende kinderen en hun ouders!

KALMTHOUT – Vanaf maandag 16 mei zal in de Driehoekstraat een schoolstraat worden uitgerold door basisschool Kadrie. Tijdens de opendeurdag van de gemeentelijke basisschool op zondag 15 mei werd de schoolstraat plechtig ingehuldigd door burgemeester Lukas Jacobs, directeur Koen De Muyter, het hele schoolteam én – vooral – de schoolkinderen en hun ouders.

“De creatie van een schoolstraat betekent een grote stap naar een extra veilige schoolomgeving voor Kadrie”, licht directeur Koen De Muyter toe. “Vooral kinderen die met de fiets of te voet naar school komen, zullen er de voordelen van ervaren. Onze kleuters en leerlingen zijn alvast laaiend enthousiast over het initiatief. We zijn er ons van bewust dat sommige ouders en buurtbewoners wel even aan het concept zullen moeten wennen, maar we vertrouwen – zoals steeds – op een goede samenwerking.”

Ook Jef Van den Bergh, schepen van mobiliteit en onderwijs is erg tevreden over de invoering van de nieuwste schoolstraat in Kalmthout. “Uiteraard zijn we als bestuur erg blij met het engagement vanuit de school. Eerder voerden we al een schoolstraat in aan basisschool Sint-Jozef in Heide. Die nieuwe inrichting zorgde voor een boost van het aantal kinderen dat naar school fietst. Gevolg: minder kinderen die met de auto worden afgezet en bijgevolg minder drukte in de schoolomgeving, waardoor het veiliger wordt voor iedereen. Om het chaotische samenspel van auto’s, fietsers en voetgangers in schoolomgevingen te vermijden, kozen ouders voordien eerder voor de auto dan voor de fiets. Door een veilige omgeving te creëren en auto’s te weren, krijgen zwakke weggebruikers voortaan alle ruimte om zich veilig te verplaatsen.”

Concreet wordt de straat tijdens de begin- en einduren voorbehouden voor fietsers en voetgangers. De Driehoekstraat – tussen het Kerkeneind en de Foxemaatstraat – wordt zowel tijdens de ochtend als de namiddag afgesloten met een nadarhek: maandag tot vrijdag tussen 8 en 8.30 uur, maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 15 en 15.30 uur. Woensdag tussen 11.50 en 12.30 uur.

Als bewoner kan je tijdens de uren van de schoolstraat wel de straat uit- maar niet inrijden.
Andere auto’s kunnen op die momenten ook niet richting de ingang van de school in de Driehoekstraat rijden. Parkeren kan aan de Bib, sportpark Heikant of op de parking van Kadrie zelf.

Met de inrichting van de schoolstraat zetten gemeente Kalmthout en basisschool Kadrie verdere stappen om een rustige én gezonde schoolomgeving te creëren. Naast de talrijke voordelen op vlak van mobiliteit – minder verkeersconflicten, minder verkeersdrukte, verbeterde veiligheid -, levert een schoolstraat ook heel wat pluspunten qua gezondheid op. Onder meer de luchtkwaliteit en meer stappende en trappende kinderen (en bij uitbreiding ouders) zijn slechts enkele extra troeven die verbonden zijn aan een schoolstraat. Redenen te over om samen te bouwen aan een veilig en leefbaar Kalmthout.

Info: mobiliteit@kalmthout.be, 03 3769 49 14

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder