Gedeputeerde Jan De Haes met baanbrekende gemeenten Essen, Hulshout, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem en stad Lier – Copyright: provincie Antwerpen
ESSEN – Essen, Hulshout, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem en stad Lier namen hun potentienota vol onthardingskansen voor lokale wegen in ontvangst. Onder begeleiding van de provincie Antwerpen en Breekijzer vzw hebben vijf vooruitstrevende gemeenten een op maat gemaakt onthardingstraject gevolgd.
Traject ‘Gemeentewegen onder de loep’
Tijdens het begeleidingstraject hebben ze in zes stappen een potentienota en prioriteitenlijst opgesteld. Met deze analyse kregen de gemeenten inzicht in de mogelijkheden om oververharde wegen te ontharden, waardoor ruimte voor meer groen en water ontstaat.
Donderdagvoormiddag verzamelden de schepenen, plannende en uitvoerende ambtenaren van Essen, Hulshout, Lier, Sint-Katelijne-Waver en Wommelgem zich voor het slotmoment van het traject. Hier ontvingen ze hun potentienota met een longlist van acht tot tien kansrijke gebieden en een kansenbeoordeling van vier straten uit deze longlist. Met deze nota gaan ze nu verder aan de slag.
Engagementsverklaring
Vier van de aanwezige gemeenten ondertekenden ook een engagementsverklaring om de prioriteitenlijst en ontharding te integreren in hun gemeentelijke werking.
Zo nemen de gemeenten Essen, Hulshout, Wommelgem en stad Lier minstens één project uit de gemeentelijke potentienota verder op. Aanvullend zal elke gemeente de opportuniteitsscan van gemeentewegen integreren in hun gemeentelijke GIS, waardoor deze informatie praktisch wordt ingezet bij onderhouds- en heraanlegwerkzaamheden bij wegenwerken. Daarnaast ontwikkelen de gemeenten een verhardingsbalans en streven ze naar een netto-ontharding van het openbaar domein.
Waarom ontharding?
De verhardingsgraad in de provincie is erg hoog. Gedeputeerde voor milieu, natuur en water, Jan De Haes, onderstreept het belang van ontharden voor lokale besturen: “De vele regen van de voorbije weken toont nog eens dat we hemelwater maximaal ter plekke moeten laten infiltreren om overstromingen te beperken. Zo kunnen we ook groene plekken creëren, die groot en klein uitnodigen om elkaar te ontmoeten en te spelen. Daarom verlengen we dit project met twee jaar, zodat we nog eens tien gemeenten kunnen ondersteunen. Inschrijven kan in het voorjaar van 2024.”
In totaal hebben 14 lokale besturen in de provincie Antwerpen dit jaar drie op maat gemaakte begeleidingstrajecten gevolgd. Zo werd het initiatief ‘Jouw project onder de loep’ ook al door negen andere lokale besturen gevolgd.
Gemeenten die zelfstandig aan de slag willen, kunnen het vijfstappenplan voor adaptatie gebruiken om ervoor te zorgen dat geen enkel detail over het hoofd wordt gezien bij hun adaptatieprojecten.