Drie keer Elf november in Polderdistrict


 


In het Polderdistrict werd als naar gewoonte in drie dorpen Elf november herdacht. Burgemeester Carl Geeraerts, omringd door de schepenen Bartholomeeussen, Sempels en Aertssen, inspireerde zich klaarblijkelijk op het artikel dat in het jongste nummer van De Polder Magazine verscheen.
Hij verwees in zijn tekst naar de velen die zich opofferden en die naamloos bleven. Zoals Wiske De Vos die afkomstig was uit Ossendrecht en die zich vrijwillig inzette om mensen, brieven en boodschappen door de “draad” te smokkelen. Zij werd gesnapt door de Duitsers en twee jaar gevangen gezet. Zij kreeg geen enkele vermelding omdat zij de Nederlandse nationaliteit had. Geeraerts plaatste haar als symbool voor de vele onbekenden die vergeten geraakten. Hij sprak ook over het dramatische epos van de Vlaamse frontsoldaten aan de IJzer. Dat was niet enkel het verhaal van een verbeten strijd tegen de zwaarbewapende en machtige Duitse oorlogsmachine maar eerder het epos van een strijd tegen sociaal onrecht, tegen de miskenning en achteruitstelling van het Nederlands, tegen de toenmalige blijvende en schrijnende uitsluiting zowel sociaal als politiek van de Vlamingen als tweederangsburgers, als goedkoop kanonnenvlees.
“Deze laatste strijd was nog eens zo zwaar en dubbel zo hard omdat de tegenstander in het eigen kamp moest worden gezocht: het Belgische politieke en militaire establishment op kop”, aldus de districtsburgemeester.
“De talloze herdenkingen, waaronder ook deze in onze gemeente,verhogen de interesse in en voor de geschiedenis. “Wij zijn fier op al die verenigingen en raden die deze gedachte van 14-18, van de vrede levend houden!”
In Zandvliet begon de plechtigheid om 10 uur aan het monument der gesneuvelden. Daar speelde een gezamenlijke muziekmaatschappij van Verbroedering en Vooruit (onder leiding van Rudi Versweyveld) de Vlaamse Leeuw en de Brabançonne. Dat zou ook in Berendrecht gebeuren waar Willen is Kunnen optrad en waar Karin Stark de Last Post blies. Zij deed dat in vervanging van Miguel Machiels (15) die ingevolge een ongevalletje niet aanwezig kon zijn. Wie er deze keer ook niet bij was, was graaf Daniël Le Grelle (96). Volgens zijn zoon Roland verblijft die in het ziekenhuis. Ook nu weer waren drie soldaten wél present. Zij brengen steeds de kransen van het district aan en deden dit voor de 19de keer. In Lillo was er veel volk op de plechtigheid, waar Willen is Kunnen optrad en die aansloot op een cavaconcert in de kerk.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *