Polderhart schenkt 253 gezinnen een culinair eindejaar

Vrijwilligers zorgden voor 253 eindejaarsmenu’s

BERENDRECHT/ZANDVLIET – Vrijwilligers van de sociale vereniging Polderhart zorgden voor 253 eindejaarsmenu’s voor poldergezinnen die het moeilijk hebben. De deelnemers konden dit jaar kiezen uit vijf menu’s.

Polderhart startte acht jaar geleden als ruilwinkel in het oude postkantoor van Berendrecht.  De ruilwinkel van weleer evolueerde naar een sociale vereniging, waar mensen die het moeilijk hebben terecht kunnen voor kleding en voedsel en waar lotgenoten elkaar vrijblijvend kunnen ontmoeten.

Peter Gabriëls is een van de trekkers van Polderhart, maar laat onmiddellijk weten dat een organisatie als deze alleen bestaat dankzij de inzet van op dit moment 25 erg actieve vrijwilligers. Peter Gabriëls: “Nog niet zolang geleden verwelkomden we het honderdste gezin dat een beroep doet op onze diensten.  Als je het hebt over honderd gezinnen spreek je al vlug over 300 à 400 personen. Dat vind ik niet weinig, als je rekening houdt dat het polderdistrict iets meer dan 9000 zielen telt. De vraag naar ondersteuning blijft stijgen. Vorig jaar maakten we 200 en nu 253 menu’s, dat is toch een stijging van een kwart en dat zegt voldoende.”

Tegenslag
‘Tegenslag’ is de rode draad in al die verhalen die Peter Gabriëls te horen krijgt van de gezinnen die aankloppen bij Polderhart. Tegenslag op medisch, relationeel of arbeidsvlak. “Nieuw is dat nu ook gezinnen aankloppen waarvan beide partners een job hebben en toch niet rondkomen. Gelukkig is er voldoende instroom van voeding om onze wekelijkse voedselbedeling te laten doorgaan.

De voeding bereikt ons Via Foodsavers Antwerpen (een organisatie die voedseloverschotten verzamelt en herverdeelt onder mensen in armoede, red.) Ook de plaatselijke Carrefour, Albert Heijn in Stabroek en Aldi Kapellen zorgen voor een gestage aanvoer. Het is ook belangrijk dat onze klanten zelf mogen kiezen en dat we rekening houden met de vervaldata van voeding”, vult Peter Gabriëls nog aan. Omdat Gabriëls niemand wil vergeten, noemt hij geen namen, maar hij benadrukt wel dat de (financiële) steun van diverse lokale ondernemers essentieel is voor het overleven van Polderhart.

Het verschil
Jammer genoeg stelt Polderhart vast dat de verenging nodig blijft in het kleine polderdistrict. Polderhart kan voor gezinnen die het moeilijk hebben wel degelijk het verschil maken en Peter Gabriëls illustreert met een anoniem voorbeeld. “Een gezin wordt geconfronteerd met een partner die plots ernstig ziek naar het ziekenhuis moet. Er volgt een dure operatie. Op dat moment verliest het gezin ook het vaste inkomen van de andere partner. Financiële problemen, omdat de verzekeringen niet in orde zijn. De mensen kloppen aan bij het ocmw, maar krijgen geen hulp omdat het gezin nog wat spaargeld en een eigen, bescheiden woning bezet. Die moet eerst worden verkocht. De mensen kloppen aan bij ons en we helpen hen. Een jaar later is het gezin uit de financiële put gekropen, zonder dat ze hun huis hebben moeten verkopen.”

Keuzemenu
In de loop van december konden onze klanten kiezen uit vijf hoofdgerechten. Het vispannetje werd 130 keer gekozen, de vol-au-vent 55 keer en de kip met appelmoes 49 keer. Voor de lamstajine waren 11 kandidaten en de groententajine werd 8 keer klaargemaakt. De hoofdmaaltijden werden door onze mensen klaargemaakt in de moderne keuken van het nieuwe lokaal van Chiro Kievitjes. Onze genodigden konden ook kiezen uit een dessertenbuffet en dat werd bij verschillende van onze mensen thuis klaargemaakt. Dankzij giften van privépersonen en de opbrengst van acties van verschillende polderverenigingen kunnen we deze eindejaarsmenu’s maken”, zegt Peter Gabriëls.
Wanneer alles klaar was, verhuisden de menu’s in de koelwagen. Zaterdag 30 december konden de mensen het lekkers dan ophalen in de oude Berenschool in Berendrecht.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *