Kunstwandeling officieel geopend in WZC Aalmoezenier Cuypers

vlnr. Jan Van Dorst, Alida De Bie, Pier Lala, Rien Bruyninckx, Jan Melsen en Eric De Vree

STABROEK – Het team ‘Wonen en Leven’ van WZC Aalmoezenier Cuypers uit Stabroek werkt elk jaar rond een bepaald thema. Dit jaar is het thema GERI’ART’RIE. Rond dit kunstige thema worden verschillende activiteiten uitgewerkt: films over kunstenaars, een digitaal museumbezoek, een kwis rond kunst, … In het najaar staat er zelfs een workshop ‘KEI-schilderen’ in samenwerking met IKIM op het programma. Hoofd van het team Rien Bruyninckx legde uit dat ze zelf met de bewoners ook kunstwerken hebben gemaakt die al te bewonderen waren in de gangen. Op woensdag 31 augustus werd om 14 uur de Kunstwandeling plechtig geopend door Alida De Bie die in de beheerraad zit van het rusthuis.

Ook aanwezig waren Jan Melsen (kleinzoon van Marten Melsen), kunstenaar Eric De Vree en houtbewerker Jan Van Dorst. De kunstwerken werden digitaal aangeleverd of voor de gelegenheid gefotografeerd en de prints daarvan werden op borden in de tuin tentoongesteld. Kunstenaar Jan Van Dorst was ‘live’ aan het werk te zien. De kunstwandeling volgt hetzelfde parcours rondom het gebouw dat werd aangelegd ter ere van de historische wandeling voor de 150ste geboortedag van Aalmoezenier Eduard Cuypers.  

Vier kunstenaars

Vier kunstenaars werd gevraagd naar hun medewerking en ze waren meteen akkoord. Eerste was Marten Melsen Marten Melsen (°1870 en + 1947). Hij was kunstschilder, aquarellist, tekenaar en graficus. Hij schilderde vooral het boerenleven uit de Antwerpse polder. Door experten werd hij ook wel eens de Van Gogh van de polder genoemd. Naast schilderen, illustreerde hij ook geregeld boeken, onder meer voor Felix Timmermans.  
Tweede kunstenaar is Albert De Vree. In 1942 werd Albert De Vree in Lillo geboren. Als graficus bijt hij zich vast in de ets-techniek en weet dit zeer geraffineerd ten dienste te stellen van zijn landelijke thema’s. Ook zijn aquarellen weerspiegelen een duidelijke liefde voor het landschap en ademen ieder voor zich de sfeer waardoor de kunstenaar aanvankelijk werd getroffen.
Eric De Vree, zoon van Albert was de derde die meewerkte. Hij werd geboren in 1966 te Zandvliet. Daar waar aanvankelijk zijn interesse uitging naar stillevens met antieke voorwerpen, vindt Eric meer en meer inspiratie in onderwerpen uit zijn directe leefomgeving. Snoep, brood, gereedschap, e.d. vormen vaker het middelpunt in zijn composities. De portretschilderkunst en het zonnige landschap zijn de laatste jaren meer onder zijn aandacht gekomen en bepalen mee het gevarieerde oeuvre van Eric.
Laatste in het rijtje is Jan Van Dorst (57) uit Essen. Hij is een gedreven houtbewerker en al heel jong was hij in de weer om vogelhuisje in elkaar te timmeren. Later maakte hij kasten en bedden. Tot hij twaalf jaar geleden het houtdraaien ontdekte. De combinatie draaien en snijden was een veel grotere uitdaging. Dat geeft heel andere, verrassende vormen. 

Vele bewoners maakten van de gelegenheid gebruik om de kunstenwandeling mee te doen. Jan Melsen begeleidde hen en gaf een woordje uitleg. Daarna kon iedereen buiten op het terras genieten van een glaasje terwijl de muziek van de orgel van Pierlala voor de sfeer en gezelligheid zorgde. Er werd af en toe meegezonden en zelfs een dansje geplaceerd.
De moeite om de komende weken eens een kijkje te gaan nemen rond het Stabroekse rusthuis.  

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *