Knobbelstam schittert in historische coniferendreef

  v.l.n.r. Conservator-directeur Abraham Rammeloo, Gilbert Uitdenhouwen en Jan De Haes, voorzitter van het agentschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen bij de onthulling van het monument voor de knobbelstam.


Decembermaand toont pronkstukken uit coniferencollectie

In december krijgen 29 coniferen van Arboretum Kalmthout opnieuw een eigen wandelroute waarin hun uitzonderlijke verhalen verteld worden. Maar dít jaar is het de knobbelstam van een omgevallen Californische cipres die de show steelt in de coniferendreef. Arboretum Kalmthout eert hem met een eigen monument.

Van coniferenkwekerij naar arboretum
Coniferen liggen aan de basis van Arboretum Kalmthout in 1856. Boomkweker Charles Van Geert vond de vochtige maar zure grond in zijn kwekerij –het huidige arboretum- ideaal om er nieuwe en trendy exotische naaldboomsoorten uit te testen. Netjes naast elkaar en in een lange laan, plaatste hij de verschillende soorten. Nu, bijna 165 jaar later, telt Arboretum Kalmthout meer dan 700 verschillende conifeersoorten. Sommige aardden niet in het Belgische klimaat, andere werden steeds dikker en hoger, enkele kregen bijzondere knobbels …

Gegeerde knobbels
Pas onthuld is een sokkel voor een knobbelstam, het onderste deel van een in 2007 omgevallen Californische cipres, de Chamaecyparis lawsoniana ‘Fraseri’. Hoewel die soort op zich niet zo bijzonder is, is dit exemplaar opvallend omwille van een gezwel, ook wel een ‘warrel’ of simpelweg een ‘knobbel’ genoemd. Het is een vorm van wildgroei die ontstaat door een afwijking in de groeicellen door schimmelinfecties, insectenvraat, schade door kap, vorst, brand, overstroming … Kenmerkend zijn de zwierige, vlammende patronen in het doorgezaagde hout, waardoor het zeer gegeerd is bij houtbewerkers. Vooral in de Verenigde Staten zijn metershoge exemplaren te vinden, en moeten parkwachters zelfs knobbelstropers bevechten!

Een sokkel voor een knobbel
De knobbelstam van Arboretum Kalmthout staat nu op een platform en krijgt er beschutting, zodat deze zeldzaamheid blijvend in al haar glorie te bewonderen is. Gilbert Uitdenhouwen tekende ontwerp van het monument. Hij is vrijwilliger in Arboretum Kalmthout en stelt regelmatig zijn artistieke en bouwkundige expertise ter beschikking van de arboretumtuin. Hij koos er bewust voor om zo weinig mogelijk verschillende materialen te gebruiken die bovendien goed te recycleren zijn. Op 13 november was er de onthulling, die om evidente redenen zonder genodigden doorging.

Coniferenwandeling
Veel coniferen -van sierstruik tot woudreus- zijn erg decoratief en wintergroen. En dat maakt december een ideale maand om ze te komen bewonderen. Bezoekers van Arboretum Kalmthout krijgen bij hun toegangsticket een boekje met een uitgestippelde wandelroute langs 29 uitzonderlijke coniferen in de arboretumtuin. De coniferenwandeling loopt langsheen de sokkel waar infopanelen het verhaal van de bizarre knobbel vertellen.

Info: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout – T +32 (0)3 666 67 41 – info@arboretumkalmthout.be

Openingstijden: Dagelijks van 10 tot 17 uur – toegangsprijzen: Volwassenen 7 euro, studenten 5 euro, jaarkaarthouders, museumpas en kinderen -12 jaar gratis

COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten.

Copyright: Arboretum Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *