Bert Matthijsen pak meest begeerde ganzenkopje van de polder

bert-matthijssen




Dit jaar werd het keizerschap voor de 65ste keer georganiseerd en had het voor de 21ste maal plaats op de Botermarkt in Zandvliet. Onder de deelnemers, zeven ruiters van de twee Zandvlietse maatschappijen. De Ware Gans Lillo en de gansrijders uit Hoevenen en Stabroek zonden elk vier koningen, terwijl de Nieuwe en Oude Gans uit Berendrecht elk drie ruiters afvaardigden. De deelnemers die zondag aantraden waren niet de eerste de beste. Zij waren allen ooit koning van hun maatschappij en erop gebrand om het meest begeerde ganzenkopje van de  polder te bemachtigen.
Keizerfeest
Het grote keizerfeest was al ’s morgens begonnen met het aantreden van de notabelen. Zij ontvingen in het Vredehof vertegenwoordigers van de markthandelaars, de districts- en gemeenteraad, en de zeven polderse gansrijdersverenigingen. Nadien werden alle genodigden verwacht op een receptie in het Zandvlietse districtshuis. In de gelegenheidstoespraken klonk lof voor de manier waarop de al zwaar geteisterde polderstreek haar eigenheid blijft bewaren en er elk jaar opnieuw in slaagt de massa op de been te brengen voor het gansrijden. De stoet die voorbij het Zandvlietse gemeentehuis trok werd gevormd door uittredend keizer Maarten Gabriels van de Zandvlietse Jonge Ruiters en de 24 koningen van de zeven gansrijdersmaatschappijen in de Polder. Voorts waren er grote groepen voetvolk in klederdracht, muziekverenigingen, blaaskapellen en folklore- en carnavalsgroepen. Opvallend was een span van de federale politie aan de kop van de stoet.
Pezen gekraakt
Het eigenlijke keizerrijden startte even na 15.30 uur op de Botermarkt, waar spreker Bruno Cloots en algemeen voorzitter Frans De Schutter de reusachtige menigte begroetten. Mottig en koud weer, maar toch bleven toeschouwers en supporters op post in de onmiddellijke omgeving van de galg. De spanning steeg ten top toen om 17u45 Igor Schouwaerts van de Nieuwe Gans Berendrecht, het net van de ganzenhals sleurde. Er was niet veel meer nodig om het taaie beest te laten bezwijken. Pieter Aendekerk van de Oude Gans Berendrecht kraakte de laatste pezen. Na hem maakte Bert Matthijsen van de Koninklijke Gansrijders Hoevenen een eind aan de urenlange strijd en kon het meest begeerde ganzenkopje van de Antwerpse polderstreek triomfantelijk in de hoogte steken. Na een onderbreking van 6 jaar neemt hij de keizerkroon opnieuw mee naar Hoevenen. Bert werd als triomfator op sterke schouders gehesen en zegevierend rondgedragen te midden van de joelende menigte. De nieuwe keizer is 45 jaar en al 29 jaar actief als gansrijders. Naast zijn nieuwe keizerkroon werd Bert ook al koning in 2011. De premie die hij op zak mag steken is oplopen tot meer dan 2.000 euro. Een som waarvan een gedeelte nadien gebruikt werd om zijn mederuiters uitbundig te trakteren. Voor de meeste verslagen ruiters is dat ook nodig om het verdriet weg te spoelen. De nieuwe keizer werd nadien in Zandvliet en Hoevenen uitbundig gevierd. Grote verliezer is de ,,Oude Gans’’ uit Berendrecht. Zij wachten al 33 jaar op een nieuwe keizer en ook dit jaar is het hen niet gelukt. Toch blijven ze volhouden en hopen één van de volgende jaren de keizerkroon naar Berendrecht te halen om daar het keizerschap te mogen organiseren.
Al vroeg uit zijn bed gebeld
Maandagmorgen kregen wij op onze redactie een telefoontje van Radio 2 die op zoek was naar keizer Bert Matthysen. Ze hadden hem graag geïnterviewd over het keizerschap en het behalen van de keizerstitel. Rond negen uur werd hij door de radio uit zijn bed gebeld. Veel heeft hij niet moeten slapen als je hoort dat hij pas om vier uur ’s morgens zijn kroon en mantel op zijn bed kon leggen, of wie is hij met mantel wel in ‘zijne nest’ gekropen!
Wil je graag zijn verhaal horen klik dan op volgende link  http://www.radio2.be/regio/antwerpen/gansrijden-in-zandvliet
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *