District herdenkt oorlogsslachtoffers

schepenen Pascale De Langhe Sandra Suykerbuyk, Rudi Sempels
en districtsburgemeester Carl Geeraerts aan het oorlogsmonument in Zandvliet

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – Bij het neerleggen van bloemenkransen bij de monumenten in Lillo, Berendrecht en Zandvliet, werden op 11 november de soldaten en de burgerslachtoffers herdacht die hun leven hebben gegeven voor ons land. Tevens werd op de herdenking aandacht gewijd aan alle mensen die hun thuisstad of -land hebben moeten verlaten en die tot op heden niet kunnen terugkeren.

De herdenkingsplechtigheid in Lillo

“11 november is traditioneel de dag waarop soldaten worden herdacht die hun leven gaven voor de strijd tijdens Wereldoorlog I. We vergeten de gevallenen niet. Oorlogen zorgen voor leed, angst en onzekerheid; zaaien dood en vernieling en het duurt jaren voor er sprake kan zijn van enig werkelijk herstel. Wanneer oorlogen ten einde zijn, hopen we telkens dat het de laatste is geweest”, zegt districtsburgemeester Carl Geeraerts. “ Toch blijft de geschiedenis zich herhalen en woedt er op heel wat plaatsen in de wereld nog oorlog. We denken hierbij in eerste instantie  aan de Russische invasie van Oekraïne”.

“Ik wil ook even stilstaan bij een ander aspect dat te vaak onderbelicht is gebleven in de geschiedenisboeken: dat van de vluchtelingen. Wanneer oorlogen ten einde zijn, richten we monumenten op voor hun slachtoffers en voor gevallen soldaten, maar nooit voor de mensen die zijn moeten vluchten en hun volledige hebben en houden hebben moeten achterlaten, zelfs al waren die met veel meer. Begin oktober 1914, na de aanval op Antwerpen, zochten bijna 1 miljoen Belgen hun toevlucht in Nederland. Zowat half Antwerpen trok op bijzonder korte tijd door de Antwerpse Polder, op weg naar veiliger oorden. De Nederlandse overheid richtte zelfs tijdelijk hele dorpen op met scholen, postkantoren, winkels, ziekenzalen en een eigen kerk, zodat de vluchtelingen hun leven konden verderzetten. Na afloop van de oorlog werden die dorpen terug ontmanteld”, aldus Geeraerts.

schepenen Rudi Sempels, Sandra Suykerbuyk, Pascal De Langhe en burgemeester Carl Geeraerts op de begraafplaats van Berendrecht

 “Laten we de lessen die de geschiedenis ons heeft geleerd gedenken, en laten we hen die het moeten redden op een plaats die niet hun thuis is een warm hart toedragen. En laten we hopen dat, wanneer de huidige oorlog ten einde is, zij opnieuw herenigd mogen worden met hun geliefden in hun geliefde land, en dat er opnieuw vrede mag heersen in Europa”, sluit districtsburgemeester Carl Geeraerts de plechtigheden af.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *