Buurt legt zich niet neer bij goedkeuring woonproject Hoekakker


De Antwerpse gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor bebouwing van de wijk Hoekakker in Ekeren-Donk. Voor het Buurtcomité Hoekakker stopt de strijd nog niet. “We stappen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen en vragen een schorsing van het besluit. Het kan niet dat men de wil van meer dan 1.500 rechtstreeks betrokken buurtbewoners negeert” zegt André Didden van het Buurtcomité.
Het goedgekeurde Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) is een juridisch document dat vastlegt waar wel en niet gebouwd mag worden, waar er woningen, publieke functies of recreatie mogen komen en is van toepassing op de wijk Hoekakker. Een gebied van 18 hectare tussen de Prinshoeveweg, Gravenlaan, Herautenlaan en Hoeklaan en eigendom van projectontwikkelaar Vooruitzicht, en de huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. Het definitieve plan is een, al vroeger afgesproken, beknotte versie van wat initieel voorzien was. Zo staat het nu zwart op wit dat er maximaal 450 woningen en appartementen mogen komen. Dat zijn er 200 minder dan de oorspronkelijk voorziene 650 wooneenheden. Het binnengebied van 13 ha wordt op eis van stad, en het district, definitief bestemd als park, waardoor bebouwing hier in de toekomst wordt uitgesloten. Enkel aan de randen van het park zal kunnen worden gebouwd. Bovendien legde de stad de ontwikkelaars een bedrag 5,6 miljoen euro op aan stedenbouwkundige lasten. Dat zal onder andere gebruikt worden voor de aanleg van het park, fiets- en wandelpaden, en een fietstunnel die de verbinding met de fietsostrade en het station van Ekeren moet verzekeren. De projectontwikkelaars moeten ook grond afstaan, waarop ondermeer een nieuwe school en een crèche zullen worden gebouwd.
Vergunning laten schorsen
Het Buurtcomité is niet gelukkig met de beslissing van de stad. “Vooral de omvang van het project stuitte op heel wat kritiek en daarom zijn we teleurgesteld dat de stad niet heeft geluisterd naar de wensen van 1.500 bewoners die een bezwaarschrift, of petitie hebben ondertekend. We gaan nu stap per stap verhinderen dat hier een stad in een dorp wordt gebouwd en blijven strijdvaardig” zegt André Didden van het Buurtcomité. “We hebben twee advocaten onder de arm genomen om de beslissing te onderzoeken en stappen, binnen de wettelijke termijn van 45 dagen, naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de beslissing te laten vernietigen. Deze procedure is opschortend zodat er momenteel nog niet kan gestart worden met de uitvoering van het project. Wat er nadien nog volgt bekijken we later. Ondertussen staan we open voor een dialoog en elk nieuw voorstel van de ontwikkelaars. Oorspronkelijk is men gestart met zes bouwlagen en dat hebben we, in onderling overleg, al kunnen reduceren tot vier bouwlagen. Ook de ontwikkelaar heeft voordeel bij een project dat gedragen wordt door de buurt”. Volgens de huidige timing zou in het najaar gestart worden met de aanleg van het park, en bijhorende buffervijver, maar de beroepsprocedure steekt daar een stokje voor.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *