Witte rook voor WZC Sint-Vincentius Ekeren

 
tuin sint vincentius


Directrice Anne Cauwe van het WZC Sint-Vincentius aan de Dorpsstraat 32 kan eindelijk met gepaste trots naar buiten komen met de plannen voor de nieuwbouw van het Woonzorgcentrum.  Eindelijk, want in al 2000 werd de eerste stap gezet in een traject dat finaal moet leiden naar een totaal nieuw complex dat voldoet aan alle mogelijke reglementeringen en verordeningen.
Ware calvarietocht
De voorbije twaalf jaar mogen rustig als een ware calvarietocht omschreven worden met veel vallen en opstaan, gelukkig alleen figuurlijk.  Alles begon in 2000 met de aankoop van de voormalige supermarkt Van Ende, gelegen naast het huidige WZC in de Dorpsstraat.  Die aankoop kaderde in de plannen van de directie om het bestaande rusthuis uit te breiden en te vernieuwen.  Maar in Vlaanderen moet men daarvoor heel wat klippen nemen o.a. de wijziging van een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) en Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), het aanvragen van subsidies aan het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoongebonden Aangelegenheden (VIPA) en het indienen van een zorgstrategisch plan.
Groen licht
In 2008 werd dat plan uiteindelijk goedgekeurd en kreeg men dus groen licht voor het bouwen van 94 eenheden als woonzorgcentrum, 10 woongelegenheden voor kortverblijf, 9 verblijfseenheden voor dagzorgcentrum en 20 assistentiewoningen, zeg maar serviceflats.  Maar dan moest men in november 2008 op zoek naar een architect die die de bouwplannen diende te ontwerpen en er werd gekozen voor het DJB-architectenbureau uit Brasschaat dat heel wat ervaring terzake had opgebouwd.  Na verschillende aanpassingen werd het technisch-financieel plan goedgekeurd in maart van vorig jaar waarna in juli een bouwaanvraag werd ingediend.  “Wij hingen de bekendmaking van die aanvraag in het verste hoekje van de kapelzaal aan de Dorpsstraat in de stille hoop dat er geen bezwaren zouden ingediend worden” zegt Anne Cauwe en dat truukje werkte want in oktober werd vergunning toegekend.  Het duurde evenwel nog tot januari 2013 alvorens het technisch-financieel plan na alweer enkele aanpassingen algemeen werd goedgekeurd.  En nu kan er via een Europese aanbesteding op zoek gegaan worden naar een aannemersfirma.
Verrassingen
Het BPA leverde intussen ook nog enkele verrassende verplichtingen op.  Zo moet er één derde groene oppervlakte zijn, mogen niet meer dan drie bouwlagen gebouwd worden, moet een (overbouwde) doorgang van 10 meter breed van Dorpsstraat naar Frans Lenaertsstraat vrijgehouden worden, dienen 68 autoparkeerplaatsen voorzien te worden (die ondergronds zullen aangelegd worden) èn moeten er commerciële ruimten op het gelijkvloers aan de kant van de Dorpsstraat komen.
Ontwerp en prijskaartje
Er zal natuurlijk in fases gebouwd worden want men kan bezwaarlijk eerst het hele huidige WZC platleggen.  In een eerste fase wordt een nieuw WZC gebouwd voor 86 bewoners aan Frans Lenaerts- en Molenaarstraat waardoor een gebouwenrij tegenover de Moretusschool eerst dient te worden gesloopt (zie foto).  In de nieuwbouw zullen 5 afdelingen komen, twee per verdieping, met 21 bewoners per afdeling en 1 gesloten afdeling voor dementerenden en een verpleegpost per afdeling.
Verder zijn een keuken (koud èn warm) en een kine-ergoruimte voorzien.  Alle kamers zullen een eigen badkamer hebben en worden 24 m2 groot.  De serviceflats zullen een oppervlakte van 69 en 87m2 hebben.
Het hele project kost uiteraard handenvol geld : 11.5 miljoen exclusief btw en buitenaanleg, de serviceruimten, commerciële ruimten en parking slorpen 6.3 miljoen op en er is 7.7 miljoen subsidie toegezegd.
Timing
In januari is al gestart met voorbereidende werken : de prachtige tuin werd grotendeels weggegraven (zie foto) maar er is uiteraard een heraanleg voorzien na het einde van de bouwwerken.  Fase 1start dit najaar en zal 2.5 jaar vergen om het nieuwe WZC te bouwen waarna de verhuis van de bewoners naar de nieuwbouw kan georganiseerd worden.  Voor fase 2 wordt 2 jaar voorzien en fase 3 hoopt men op 1.5 jaar te kunnen afronden zodat het einde van de werkzaamheden nu gepland is tegen einde 2018.  “Als er niet te veel misloopt natuurlijk “ klinkt  Anne Cauwe hoopvol.
Het laat zich dus aanzien dat het Ekerse centrum de komende vijf jaar een reuzengrote bouwwerf rijk is, niet meteen een toeristische attractie weliswaar maar met de huidige nieuwbouwwerf op het Kristus-Koningplein èn de geplande heraanleg van het plein zelf, zal het straatbeeld van het centrum ingrijpende wijzigingen ondergaan.  (jdh)
 
foto: de prachtige tuin werd grotendeels weggegraven

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *