“Keizer van de gansrijders draagt Polder ten grave”

polder ten grave



“Een vogeltje krijgt meer kansen dan huidige polderbewoners”
Keizer Arne Bastiaenssen zat op de bok van de koets met een lijkkist. Hij droeg mee de laatste polder van Berendrecht en Stabroek ten grave.  Ook koning Filip Koch van de Nieuwe Gans was er.  En koningin Mieke Dons die een rist vrouwelijke ruiters aanvoerde.  Met 25 tractoren, een dozijn boerenpaarden en een begrafenisstoet, met gevulde lijkkist, werd donderdagavond de laatste Berendrechtse polder symbolisch begraven. Toch blijven de polderbewoners zich verzetten tegen de plannen om de Opstalpolder in Berendrecht en Stabroek, om te vormen tot “natuurgebied”. Woede, onmacht en onbegrip overheersten. “Vruchtbare velden omvormen tot natuurgebied om nadien akkervogels aan te trekken is een omgekeerde wereld” klonk het.
Infomarkt
De informatiemarkt voor bewoners en omwonenden van het Opstalpoldergebied, op het grondgebied van Stabroek en Berendrecht, kreeg een onverwachte apotheose toen plots een karavaan tractoren verscheen voorafgegaan door een lijkwagen en boerenpaarden. De lijkkist was gevuld met veldproducten als wortelen, prei, aardappelen, uien en selder. De organisatoren van de infoavond ontvingen een delegatie en luisterden naar hun opmerkingen. Ook de Stabroekse burgemeester Rik Frans en zijn Berendrechtse collega Carl Geeraerts, samen met de schepenen Sempels en De Swaene, ontvingen de boze boeren. “Het hele gebied is al natuurgebied op zich. Ik vind het een schande dat goede grond word afgenomen voor waterpartijen die moeten dienen om vogels aan te trekken die er vandaag al zitten” begon woordvoerder Alain Paenen. “De haven heeft de polders opgeslokt en nu wordt het beetje dat overbleef nog eens onteigend omwille van de haven. Groen ter compensatie van groen. Een zottenspel” ging hij verder. Paenen liet weten dat de polderbewoners massaal bezwaar zullen indienen en zich blijven verzetten tegen de plannen. Nieuwe acties worden niet uitgesloten.
Berendrechtse ratten
Polderbewoners die buiten stonden schoten met scherp. “Voor sommige van ons herhaalt de geschiedenis zich. Berendrecht, Zandvliet, Oorderen, Wilmarsdonk Oosterweel en Lillo, zijn destijds door de stad opgeëist als toekomstige industriegrond. Basf, staat op de Neerhoef, half de chemische en petrochemische industrie staat op vroegere Berendrechtse en Zandvlietse boerderijen en landbouwgronden. Een nieuwe aanslag op de polder kunnen, en mogen wij niet aanvaarden. Nu verloopt de actie nog rustig maar ik geef geen garantie voor de toekomst”. Ratten, zo noemden men vroeger de inwoners van Berendrecht, omdat ze door de vele overstromingen van hun polderland telkens weer uit het water kropen om hun grond terug droog en vruchtbaar te maken. “Wij hebben het gevoel dat ze ons weer als ratten beschouwen. Ze jagen ons van het land en geven water in de plaats”. Voor de meeste inwoners is actieve landbouw een waardevol natuurproject. “Alle gewassen die er nu staan trekken honderden vogels aan, die op hun beurt andere dieren aantrekken en de nodige insecten verorberen. Dat mensen moeten wijken voor vogels is krankzinnig”.
Kostprijs 10 miljoen
Het toekomstige natuurgebied van 170 hectaren landbouwgrond zal bestaan uit vijvers, rietvelden, moerassen en bosjes. Tot de werken behoren het verleggen van de Opstalbeek, de aanleg van landschapsdijken en diverse aanplantingen. Begin 2015 starten de grondwerken. Uitgegraven grond wordt ter plekke verwerkt of afgevoerd via de haven, niet via Berendrecht. De werken duren ongeveer twee jaar en zijn geraamd op 10 miljoen euro. De Oudbroeksestraat blijft behouden maar motor-voertuigen worden geweerd om vogels niet af te schrikken. Begin volgende maand wordt een sloopvergunning gevraagd voor de hoeve Van Dyck. Daarna volgt de procedure voor de eigenlijke bouwaanvraag. Bewoners hebben dan 30 dagen tijd om eventuele bezwaren in te dienen. Er wordt ook een ontheffing van MER-verplichting aangevraagd, wat kan bestreden worden.
De keuze voor de Berendrechtse polder is niet toevallig zegt Maarten Goris. “We moeten in de buurt van de migratieroute van vogels blijven en vermijden dat het natuurgebied te veel versnippert. De Opstalpolder ligt iets ten noorden van de rietvelden die door de havenuitbreiding verloren gaan, vandaar de keuze. Landbouwgrond voldoet in dit geval niet als habitat”
Er werd ook verwezen naar alternatieve plannen en de mogelijkheid om traditionele landbouw te combineren met recreatie. (FSE)
foto: De doodskist met landbouwproducten gevuld, werd in het districtshuis afgeleverd. De organisatoren van de manifestatie werden bedankt voor de rustige en correcte manier waarop hun protest verliep.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *