Inwoners Polderdistrict strijden samen tegen Aziatische hoornaars

Berendrecht/Zandvliet – Een tachtigtal inwoners uit Berendrecht en Zandvliet bundelen samen de krachten om Aziatische hoornaars te bestrijden. De laatste jaren zijn er al meerdere nesten gevonden en heel wat bijenkasten leeggeroofd door het exotische insect. De gezamenlijke bestrijding is een initiatief van imkervereniging Bijeen vzw en Molenaar van de Buitenmolen, Jorn Van de Cloot.

Twee jaar geleden zijn de eerste nesten van Aziatische hoornaars gevonden in het Polderdistrict: in de Schouwvegerstraat, het Reigersbos en aan de Zandvlietsluis. Afgelopen herfst werden in de Binnenpad in Berendrecht en aan Noordland in Zandvliet nog twee nesten gevonden.

“Elk nest kan honderden Aziatische hoornaars produceren en dat is heel gevaarlijk”, zegt Iwein Coppens van imkervereniging Bijeen in Berendrecht. “Bij mij thuis zijn er vier bijenkasten aangevallen en bij de Buitenmolen, waar de kasten van onze vereniging staan, zijn we ook enkele nesten kwijt aan de Aziatische hoornaar.”

De Aziatische Hoornaar is aan een opmars bezig in Europa en kan veel schade aanrichten. “Het is een exoot uit China en jaagt specifiek op honingbijen. Bijen kunnen zich wel verstoppen in de kasten, maar verhongeren dan, waardoor het bijenvolk uiteindelijk sterft. Daarnaast vangen ze ook hommels, wilde bijen en vormen ze een bedreiging voor de boeren, omdat ze de bestuiving verstoren.”

De hoornaars zijn voorlopig in winterslaap, maar tegen maart-april zullen ze opnieuw actief zijn en daar wil de imkervereniging zich tegen wapenen. “We gaan de koninginnen proberen te vangen met selectieve vallen. We hebben een vangpot met een lokstof in die de hoornaars aantrekt. In het deksel zitten kleine gaatjes waar de koninginnen niet uit kunnen ontsnappen, maar andere insecten wel. Zo jagen we selectief op Aziatische hoornaars.”

De overheid deelt al een tijdje enkele vangpotten uit aan gemeenten, maar dat is volgens de imkervereniging niet voldoende. “We hebben een kaart waarin we Berendrecht en Zandvliet in zestig vakjes hebben verdeeld en uit elk vakje zoeken we een vrijwilliger die zo’n val wil zetten”, zegt Tania Van Leekwyck van Bijeen vzw. “We hebben dan een oproep gedaan om zoveel mogelijk inwoners uit de polderdorpen aan te sporen.”

En dat werd een succes. “We hadden al onmiddellijk tientallen geïnteresseerden en uiteindelijk zijn we uitgekomen aan een tachtigtal inwoners die zo’n val in hun tuin of op hun terras willen plaatsen. Dat zijn er meer dan de vakjes die we hebben. Zelfs tot aan de rand van Nederland gaan we vangpotten neerzetten. Daardoor zullen we ook goed kunnen monitoren waar en wanneer de hoornaars actief zijn.” Via een WhatsApp-groep kunnen alle vrijwilligers vlot met elkaar communiceren.

Iwein woont nog niet lang in Berendrecht en Tania woont zelf in Lier. Ze kregen de hulp van molenaar Jorn Van de Cloot om hun actie in de aandacht te zetten. “Ik heb Iwein op een netwerkavond leren kennen en ik vind de bijenwereld heel interessant”, vertelt hij. “Iwein kent hier nog niet veel volk, maar voor sommige ‘vakjes’ op de kaar hebben we wel een paar contacten moeten aanspreken en daarbij wou ik graag helpen. Zo zijn we onder meer met dienstencentrum Molengeest en de Bomenbanken gaan praten, die geïnteresseerd waren om te helpen.”

Dat ze in een mum van tijd tachtig vrijwilligers hebben gevonden, vinden ze nog steeds onwerkelijk. “Dit hadden we niet verwacht, het is fantastisch”, aldus Iwein. Tania, die de polder op deze manier leert kennen, is aangenaam verrast: “Je ziet dat die poldergemeenschap echt wel aan elkaar vasthangt, dat is heel mooi om te zien.” Die mening deelt ook Jorn. “Van de overheid krijg je een vijftal vallen, wij zetten er met ons district tachtig potten. Hiermee zetten we onze dorpen echt wel in de aandacht.”

Daarom komt er op 23 februari ook een infomoment in vrijetijdscentrum De Schelde. “Iedereen die zich ingeschreven heeft, is dan welkom voor meer uitleg en om een vangpot mee te nemen naar huis. Anderen zijn natuurlijk ook welkom om meer info te krijgen voor de bestrijding van de Aziatische hoornaars.” Nadien volgt op zaterdag 1 juni ook een feedbackmoment om met alle vrijwilligers terug te blikken op de bestrijding.”

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *