De familie Smolders van de astronomische klok van Willem Smolders.
Kapellen heeft veel toeristische troeven, maar de Smoldersklok is toch het paradepaardje. De opening van het toeristisch seizoen, op zaterdag27 april, gebeurde dan ook in het Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen, waar de gerenommeerde klok staat opgesteld.
Schepen Luc Janssens opent het toeristisch seizoen in het Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen.
Het openingsweekend stond in het teken van de tijd en de sterren. Vele sterren hebben de bezoekers niet gezien. De weermaker trok een wolkenpeloton tussen de sterren en de aarde. Alle aandacht ging dan maar naar de Smoldersklok in de Hoeve Van Paesschen en de tentoonstelling ‘Oosterse tijdsmeting’ in het oude gemeentehuis. Gidsen vertelden merkwaardige verhaaltje achter de achter de Oosterse klokken en uurwerken. Zo kwamen we te weten dat er een groot verschil is tussen de Oosterse en Westerse klokken: bij Oosterse klokken draait de wijzerplaat draait achter de wijzer die stilstaat. De klokken werden ter beschikking gesteld door het Horlogeriemuseum van Mechelen.
De Smoldersklok is een creatie van de Putse uurwerkmaker-juwelier Willem Smolders (1923-2006). Tussen 1943 en 1952 presteerde hij ongeveer 9.600 arbeidersuren aan de opbouw van de klok. De Smoldersklok is 3,5 meter hoog, weegt 1,5 ton en telt 30.000 onderdeeltjes. Ze koppelen de stand van de zon, maan en planeten aan de tijd op elf verschillende plaatsen in de wereld. Willem duidt ook de dierenriemen, de sterrenregens en de getijden in Antwerpen, Oostende, Brest en Dover aan. Bezienswaardig is ook een bewegend mannetje en een rijdend treintje met wagonnetje die elke Belgische provincie voorstellen. “Een van de vernuftige astronomische klokken in Europa”, zei schepen voor toerisme Luc Janssens (Open vld). De klok kan enkel bezocht worden in groep met begeleiding van een gids. (mw)
www.kapellen.be