Archivaris en heemkundige Alfons Van Den Wyngaert overleden. “Heeft onbetwistbaar bijgedragen aan onze geschiedenis”

Fons Van Den Wyngaert in 2018 bij de voorstelling van zijn boeken over kasteel Veltwijck.
(Foto archief W&F) 

KAPELLEN/EKEREN – De familie meldt het overlijden van archivaris en heemkundige Alfons (Fons) Van Den Wyngaert (82). “Fons is een monument voor de heemkunde en geschiedenis van Ekeren en de Polder”, zegt districtsburgemeester Koen Palinckx. “Dankzij hem weten we zeer veel over het kasteel Veltwijck, wat hij te boek heeft gesteld.”

Vele jaren is Alfons Van Den Wyngaert geobsedeerd geweest door Veltwijck en heeft hij als een speurhond diverse archieven en andere bronnen uitgeplozen. Zelfs de geringste verwijzing van het Hof Veltwijck, zijn eigenaars en bewoners werden onder de loep genomen.”

Fons, Jean Van Den Wyngaert heeft het grootste deel van zijn actieve loopbaan gewerkt op het ministerie van financiën. ’s Avonds en in het weekend vergat hij het cijfermateriaal om zich te verdiepen in ons verleden. Na het overlijden van Staf De Meyer, voorzitter van Heemkring Ekeren, nam Fons in 1983 de fakkel over. Hij bleef voorzitter tot en met het verschijnen van het laatste jaarboek van de heemkring in 2012. Fons was ook lange tijd archivaris in Ekeren. “Fons leverde een onmisbare bijdrage aan onze geschiedenis. Zijn naam mag bijgezet worden in het rijtje der grote heemkundigen Frans Bresseleers, Karel Kanora en Roger Keukelinck.

Middelnederlands 
Om zich te kunnen verdiepen in oude archieven studeerde de auteur Middelnederlands. Bezoeken aan het stadsarchief in Antwerpen en het Rijksarchief in Antwerpen en Brussel waren zeer frequent. Hij vond steun bij collega’s heemkundige. Hij reisde zelfs naar Paduo in Italië om het boek van Gerard van Veltwijck in te kijken. Gerard was de neef van Aert van Veltwijck, degene die in 1545 het kasteel kocht. Hij was ambassadeur van Keizer Karel. “Later vernam ik dat de thesis ook in Brussel ter beschikking lag, maar dan in het Hebreeuws”, vertelde Fons ons bij een van de gesprekken. Fons kon ook rekenen op de medewerking van de adellijke families zoals de familie Le Grelle, de Potter en de Borrekens. Hij kon archieven inkijken die niet toegankelijk waren voor het publiek en kreeg toestemming voor publicatie.

Fons Van Den Wyngaert was al een tijdje ziek. Hij overleed  maandag 15 juli in Merksem. Namens Ekeren biedt districtsburgemeester Koen Palinckx de familie zijn oprechte deelneming aan. Op de site van Uitvaartzorg De Lelie kan iedereen die het wenst zijn medeleven betuigen.

De uitvaart van Fons Van Den Wyngaert heeft plaats op dinsdag 23 juli om 11u in de kerk van Sint-Andries in Antwerpen. De asverstrooiing heeft plaats op de stedelijke begraafplaats Schoonselhof.  (mw)

www.uitvaartzorg-delelie.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 reacties

  1. Ik heb destijds alleen Roger Keukelînck gekend die een begrip was in Ekeren wat de geschiedenis ervan betrof.

  2. Als gids van Veltwijck maak ik vaak melding van mijn grote voorgangers: Kanora, Bresseleers, Keukelinck en natuurlijk Fons. Ik ben dankbaar voor de bijdragen over de geschiedenis die hij heeft gepubliceerd. Veel sterkte voor de familie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *