District breidt zijn collectie openbare kunstwerken verder uit

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – Op zondagnamiddag 4 februari huldigde districtsschepen Rudi Sempels, samen met ​Zandvlietenaar, kunstenaar en ambachtsman, Wesley Vanreusel het nieuwe kunstwerk ter hoogte van het kruispunt Antwerpsebaan-Kalmthoutsebaan feestelijk in.

Schepen Rudi Sempels (N-VA) hield de openingsspeech alvorens het kunstwerk werd onthuld

Wesley Vanreusel ontwierp op vraag van het district een kunstwerk voor het pleintje ter hoogte van de Antwerpsebaan-Kalmthoutsebaan. Voor de uitwerking van het kunstwerk baseerde hij zich op voorstellen van de bewoners. Hij wilde een grote totem creëren met 4 Polderse thema’s die de eigenheid van Zandvliet en Berendrecht benadrukken. Via een online bevraging kwamen er 39 suggesties binnen. Heel veel voorstellen gingen over dieren: gans, reiger, kievit, pauw, boerenpaard, rat, … Daarnaast ook over landschappen en erfgoed: natuur, industrie, molen, gansrijden, tulpen …

Wesley selecteerde 4 thema’s die aan de bewonersvragen tegemoet kwamen en ook in evenwicht waren met elkaar: de molen staat voor het onroerend erfgoed, de gans en boerenpaard benadrukken het roerend erfgoed. De  reiger is verwant met het Berendrechts polderlandschap met grachten en welen, de kievit staat voor het akkerland en hooilanden van de Zandvlietse polder. Bovenaan de totem werd een vlam gecreëerd, die symbool staat voor warmte, verbinding en ook een beetje de havenindustrie.

Aan de inhuldiging ging heel wat werk vooraf. Van de eerste schetsen tot het plooien en smeden van de vlammen en de figuren in zijn eigen atelier aan de Putsebaan. “Veel aanpassingen aan het ontwerp dienden er niet te gebeuren”, zegt Rudi Sempels, schepen voor cultuur.  “In de volgende fase begon Wesley met de hulp van zijn broer Danny aan het smeedwerk en werd er samengewerkt met lokale bedrijven voor transport en poederlakking met Gevas. De sokkel werd eigenhandig in beton gegoten met de hulp van Erwin Corrynen van  Warmar.  Het kunstwerk werd een sterk staaltje vakmanschap van eigen bodem”, besluit Sempels.
 Wesley koos er bewust voor om de totem in het wit te lakken. “Wanneer het werk ’s avonds verlicht wordt krijgt de witte kleur een extra troef”, aldus de kunstenaar.

vlnr.: Erwin Corrynen van Warmar, Wesley Vanreusel en Arnold Van Gaal van Gevas

“Het was een leuke opdracht om te doen omdat het thema nauw aansluit bij de bewoners van Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Ik vond het erg belangrijk om aan de slag te gaan met de inbreng van de bewoners, zowel in de keuze van de thema’s, als in de keuze van de naam van het kunstwerk. Het kostte me ongeveer veertig werkuren om tot dit eindresultaat te komen. Ik ben blij dat het geworden is zoals het in mijn hoofd zat” zegt Wesley Vanreusel.

kunstenaar en ambachtsman, Wesley Vanreusel

Polderkunstenaars

 “Wesley, je mag vanaf nu mee aanschuiven in het rijtje van Polderkunstenaars. Onze betreurde vriend Albert De Vree ging je voor met verschillende werken. Maar ook aan hem werd gedacht want dit jaar zal zijn beeld ‘De garnaalvisser’ na de heraanleg van de Bergen terug in het straatbeeld geplaatst worden”, geeft Sempels mee.  “Ook de Bosstraat zal nog worden verfraaid met een eigenzinnig werk, waarvoor ook de input gevraagd is aan de bewoners.

In Berendrecht-Zandvliet-Lillo vind je op heel wat plaatsen in de dorpskernen mooie kunstwerken. Het districtsbestuur wil op een aantal zichtbare plekken nieuwe kunstwerken realiseren, altijd anders, maar steeds sterk gelinkt aan onze Polderdorpen. De eerste realisaties waren ‘Het DNA van de Polder’ van Albert De Vree en ‘– Release…’ van Sergio De Beukelaer. Een nieuw kunstwerk roept altijd emoties op. Maar door de grote verscheidenheid aan stijlen vindt iedereen uiteindelijk zijn favoriete kunstwerk.

Het kunstwerk werd op het pleintje ter hoogte van het kruispunt Antwerpsebaan-Kalmthoutsebaan geplaatst
 

Kunstwerk zoekt naam

Vanaf 4 februari kan iedereen na de inhuldiging voorstellen indienen voor een passende naam voor het kunstwerk. Dit kan via www.kunstindepolder.be tot 18 februari. De kunstenaar maakt samen met het districtsbestuur een keuze uit de ingezonden voorstellen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *