Wijk Haezeldonck in Hoogboom onthult het ‘Onvervuld Verlangen” van kunstenaar Jef Clonen

Het ‘Onvervuld Verlangen’ werd onthuld door burgemeester Dirk Van Mechelen.

HOOGBOOM – Wijkkomitee Haezeldonck in Hoogboom bewijst dat het een van de meest creatieve wijken is in Kapellen. Zopas onthulde burgmeester Dirk Van Mechelen er ‘Onvervuld Verlangen’, een kunstwerk van wijkbewoner Jef Clonen.

Haezeldonck heeft een wijkcomité dat al 45 jaar bestaat. Sinds het 20-jarig bestaan organiseert dit comité om de vijf jaar een beeldententoonstelling in de voortuinen van de woningen. De wijkbewoners maken dan eigen kunstwerkjes om hun voortuin te versieren. Alles draait telkens rond een centraal thema en voor de zesde editie van het vijfjarig kunstevenement werd gekozen voor ‘Hier … Vogelplezier’

Jef Clonen bij zijn kunstwerk

Kasteeldomein Haezeldonck
In 1961 werd het kasteeldomein “Haezeldonck” verkocht en onmiddellijk verkaveld. Er werden twee straten aangelegd: de Lobelia- en de Petunialaan. Op het einde van de jaren ’60 werd de verkaveling uitgebreid in de richting van de Bernard De Vadderlaan. De lijn van de bloemennamen werd doorgetrokken en de nieuwe wegen werden de Gardenia-, Fresia-, Campanula-, Zinnia- en Fuchsialaan. Meteen had de wijk tussen het station van Kapellen en de Hoogboomsteenweg er een “bloemenbak” bij. Onder die naam kennen heel wat Kapellenaren de woonwijk in Hoogboom, die is ontstaan in twee verkavelingsgolven, de eerste voor en de tweede na 1970.

Beelden
“De wijk telde veel kinderen en zo ontstond bij de ouders het idee om actieve wijkwerking te beginnen. In 1979 werd Wijkkomitee Haezeldonck opgericht. De nieuwe vereniging organiseerde elk jaar heel wat activiteiten en elk jaar ging het wijkbestuur samen op dagreis.

Voorzitter Michel Michielsen: “Een van die uitstapjes leidde ons naar Bachte-Maria-Leerne, een deelgemeente van Deinze. In heel veel tuinen stonden daar beelden tentoon en dat inspireerde ons om in Hoogboom een gelijkaardig evenement te organiseren. Ik sprak André De Nijs aan van kunstenkring Kappa en die zag meteen iets in het beeldenproject.  We motiveerden onze buren om creatief aan de slag te gaan en een eigen beeld te creëren. Ons eerste beeldenproject kwam er ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het comité. In de voortuinen van veel woningen prijkten beeldjes en beelden. Het project trok duizenden kijklustigen en zo werd het startsein gegeven van een vijfjaarlijks kunstenevenement. Op het Petuniaplein staan nog de kunstwerken als blijvend aandenken van de gerealiseerde evenementen.”

Jef Clonen
Voorzitter van het Wijkkomitee Haezeldonck Michel Michielsen: “We zijn altijd blij verrast dat er zoveel bewoners actief en creatief meedoen. Om de mensen extra te motiveren om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan rond het thema, plaatsen we per editie ook een groot beeld aan het pleintje aan de Petunialaan. Op dat kunstenpleintje onthullen we nu het zesde beeld en het is een creatie van beeldenmaker Jef Clonen.”

De kunstenaar uit de Haezeldonckwijk is met dit beeld niet toe aan zijn debuut. Op het pleintje prijken ondertussen al drie werken van hem. Al die kunstwerken verwijzen naar een van de beeldenedities uit het verleden. De werken van Jef Clonen dragen als naam Vogelschrik, Stoelendans en Onvervuld Verlangen. De kunstenaar legt de symboliek achter deze laatste titel uit. “Deze editie draait rond vogels. Het beeld dat ik maakte, bestaat uit vier eenden. Drie ervan vliegen op en zijn klaar om te vertrekken. Het drietal verlangt duidelijk naar warmere oorden. De vierde eend blijft op de grond zitten. Ze kan niet mee, omdat haar vleugel is gebroken. Ook deze eend verlangt naar warmere oorden, maar voor dat diertje blijft het een onvervuld verlangen.”

Dirk Vermeire is eerste bewoner Haezeldonckwijk die beeld in voortuin plaatst
Dirk Vermeire woont aan het kunstenaarspleintje in de Petunialaan en pakte als eerste wijkbewoner al uit met zijn tuinbeelden. Dirk Vermeire: “Ik hou van knutselen, maar zou mezelf geen kunstenaar noemen. Maar een project als dit, ligt me wel. Omdat ik hier nog niet zolang woon, heb ik niet kunnen deelnemen aan alle edities die de wijk de voorbije decennia heeft in het leven geroepen. Sedert ik hier woon, heb ik echter geen enkele editie gemist. Van in mijn voortuin heb ik een mooi zicht op het pleintje vol met kunstwerken en dat motiveert wel om ook nu deel te nemen. In mijn voortuin zette ik drie beelden, die onrechtstreeks te maken hebben met vogels. Er is een verkeerslicht, een snelheidsmeter en een nestkaste. Achter het rode, oranje en groene licht van het verkeerslicht zitten vogelkastjes te wachten op de eerste bewoners. In plaats van een camera, geeft de flitspaal vogels de kans om er ook een nestje in te bouwen.”, legt Dirk Vermeire uit.

Wijktentoonstelling
Met het onthullen van het nieuwe beeld is in de wijk het startschot gegeven aan de bewoners om aan de slag te gaan. Michel Michielsen: “Het woord ‘vogel’ moet de buurt inspireren. Beperkingen zijn er niet, alles kan. Vogels en hun voorzieningen in al hun soorten, mussen, eenden, voederplanken, kooien vogelpik, eieren, vogelschrikken … het inspiratielijstje is schier oneindig”, benadrukt de voorzitter van Wijkkomitee Haezeldonck. Het is de bedoeling dat vanaf zaterdag 3 augustus de beelden hun plaats in de voortuinen hebben ingenomen. De openluchttentoonstelling loopt dan nog tot en met zondag 29 september.

foto’s: Marc Wouters

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *