De internationale veldrit Bosduin verdwijnt van 23 jaar

“Het is met heel veel spijt in het hart dat we dit doen maar het kan gewoon niet anders meer. De Internationale veldrit Bosduin verdwijnt na 23 actieve jaren” met deze uitspraak trekt Louis van den Buijs, Voorzitter Wielerclub Bosduin VZW, een streep onder zijn jaarlijkse Internationale Industrieprijs Bosduin. Een veldrit die vier jaar geleden nog deel uitmaakte van de Wereldbeker. Financiële problemen zijn de oorzaak van de drastische beslissing.
Sinds 1991 wordt in Kalmthout een internationale veldrit op de terreinen van de industriezone Bosduin georganiseerd door de vzw Wielerclub Bosduin. Tot 2010 was de Bosduin een nog Wereldbekerwedstrijd. Op de erelijst staan verschillende toppers zoals Sven Nys, Niels Albert en Kevin Pauwels. Door tegenvallende resultaten van de jongste jaren werd een financieel tekort van 65.000 euro opgebouwd. De vraag aan de gemeente Kalmthout om een bankwaarborg van 50.000 euro te krijgen kon wettelijk niet geregeld worden zodat een persoonlijke lening werd aangegaan. Eind vorig jaar kwam “vadertje staat” dan nog even langs voor het innen van achterstallige BTW van de jaren 2011 en 2012. Dit bedrag moest onmiddellijk betaald worden en bracht de clubkast nog verder in het rood. Dat, en de financieel onzekere toekomst, doet het bestuur verplichten om de handdoek in de ring te werpen.
Weinig toeschouwers
De financiële negatieve spiraal van Bosduin begon in 2009. “Tijdens de cross voor de Wereldbeker lag er een dik pak sneeuw en bezoekers konden het parcours amper bereiken. Er waren te weinig inkomsten om de investeringen te dekken. Bovendien ging onze kleine buffer verloren en hadden voor het eerst in de geschiedenis een kas die een heel stuk onder nul was gezakt en moesten betalingen uitstellen” zegt voorzitter Louis van den Buijs. “Ook in 2010 kwam er maar weinig volk opdagen door zware sneeuwval. Het jaar 2011 moest dus een topjaar worden, maar het tegenovergestelde gebeurde. De UCI besloot de Wereldbeker niet meer in Kalmthout te organiseren, maar in Namen. Bovendien waren en bijna geen toeschouwers door te hoge temperaturen” aldus de voorzitter.
Kosten stijgen
Eind 2012 was er opnieuw hoop. “Vanuit de UCI kwam een positief bericht dat onze wedstrijd verhuisde naar december. Tv-zender VIER bleef er echter bij dat de elite wedstrijd pas om 17u30 kon starten in plaats van om 15u, iets wat met VIER contractueel was overeengekomen. We bekeken waar we nog verder konden besparen maar bij de voorbereidingen waren er aanwijzingen dat het opnieuw moeilijk zou worden. De interesse voor de “VIP” was miniem en het sponsorbedrag heel wat kleiner dan verwacht en begroot. We moesten een budget van 120.000 euro rond krijgen. Daarvan gaat een heel groot gedeelte naar startgelden. Op één jaar tijd waren die gestegen met ongeveer 12%. Er komen te veel vedetten in het veldrijden. Klaas Vantornout wordt Belgisch kampioen en vraagt plots 3 tot 4.000 euro meer startgeld. Minder inkomsten, meer uitgaven voor de renners, dat moest worden goedgemaakt door het aantal toeschouwers. Dat was wel lichtjes gestegen maar niet in die zin dat het verlies kon goedgemaakt worden”. Een overname van zijn organisatie ziet Louis van den Buijs niet direct gebeuren. “Kandidaten moeten ook de openstaande schulden overnemen. Wij hebben er bewust voor gekozen om eerst alle plaatselijke handelaars te betalen”.
Nieuwe vzw
Uit de groep actieve medewerkers groeit nu een nieuwe VZW Wielrennen Kalmthout (WIEKA). Bedoeling is om verder te gaan met kleinschalige initiatieven ten bate van de wielersport in Kalmthout. Het zaterdaggedeelte zal op Bosduin behouden blijven en doorgaan op zaterdag 4 oktober. De Kalmthoutse burgemeester Lukas Jacobs noemt de beslissing een terechte reacties. “Het is erg jammer dat de veldrit Bosduin verdwijnt. Het was een moeilijke beslissing voor de organisatie, maar die was onvermijdelijk. Na het verdwijnen van de wereldbekerwedstrijd is de vzw er financieel nooit meer bovenop geraakt. Ook de toeschouwers lieten het wat afweten de laatste jaren. En als je niet in een veldritklassement zit zoals de Superprestige of de Bpost Bank Trofee mis je ook heel wat sponsorinkomsten en de nodige media-aandacht. Als gemeente zijn we de organisatoren erg dankbaar omdat ze vele jaren een topsportevenement”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *