Vader Quinten voor de iconostase met rechts lector Paul Morreel en links Andreas Deboer.
Hij timmerde de iconostase in elkaar.
EKEREN – De orthodoxe gemeenschap viert zondag 5 mei voor het eerst Pasen in de Sint-Laurentiuskerk in Ekeren-Schoonbroek. De kerkruimte delen ze vanaf heden met de rooms katholieke gemeenschap. “Wij voelen ons welkom in Ekeren. Ik zie uit naar deze uitzonderlijke samenwerking”, zegt vader (priester) Quinten.
“Wij zijn de eerste Nederlandstalige orthodoxe gemeenschap in de provincie”, vertelt vader Quinten. “Voorheen trokken we naar Gent om in het Nederlands de liturgie te beleven”, voegt Paul Morreel (82) eraan toe. Paul werd door de bisschop tot lectorgewijd en leidde als Ekerenaar 31 jaar het kerkkoor in Gent. Hij blijft actief in Ekeren, maar hoopt op een snelle opvolging.
Vader Quinten erfde het geloof van zijn moeder. Quinten woont sinds 2010 met zijn gezin in België. Voordien verbleef hij in Griekenland, de Verenigde Staten en Rusland, waar zijn vrouw vandaan komt. In zijn vorig leven was hij ambtenaar in overheidsdienst in Nederland. “Enerzijds mist ik dat wel. Het was een vaste structuur. Ik wist als ambtenaar, dit is mijn pakket. Nu is zeven op zeven de norm. Met mijn kennis van het Russisch en het Grieks en mijn diep geloof was ik waarschijnlijk voorbestemd voor de taak als priester. Ik heb mijn talenten ontvangen en kan ze nu ten volle benutten.”
Vader Quinten voelt zich welkom in Ekeren.
Dezelfde patroonheilige
Al sinds januari 2024 delen de orthodoxe en de rooms-katholieke gemeenschap de Sint (Heilige)-Laurentiuskerk in Ekeren. Ze delen ook dezelfde patroonheilige. Het feest van Laurentius vieren ze samen op zaterdag 10 augustus. In de kerk van Schoonbroek staat de iconostase opgesteld in de linkerhoek. Een iconostase is een wand samengesteld uit iconen. De altaarruimte wordt hierdoor afgeschermd voor de blikken van de gewone gelovigen. De altaarruimte, het ‘allerheiligste’ mag enkel door de priester, diaken en altaarbedienaar worden betreden.
In de nacht van zaterdag 4 en zondag 5 mei vieren de orthodoxe gemeenschap Pasen, het Feest der feesten’. “We lopen wat achter op de roomse kerk. Wij volgen de Juliaanse kalender, in tegenstelling tot de Gregoriaanse kalender bij de katholieken”, weet vader Quinten. De misviering of Goddelijke Liturgie, is een centraal onderdeel van de spirituele beleving binnen de orthodoxe gemeenschap en start bij de paasviering met het ontsteken van de paaskaars. De dienst is niet te vaten in één uur, maar duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Tijdens de dienst blijven de aanwezigen rechtstaan, steken kaarsjes aan, kussen de iconen, bidden, maken meermaals een kruisteken en luisteren naar de gezangen. We kan blijft de hele dienst rechtstaan. De paasdienst in Ekeren begint zaterdagavond om 22u met de paasmetten. Rond half twaalf start de paasliturgie. Na de dienst blijven de gelovigen nog even napraten met een kopje koffie en … paaseitjes. (mw)
Foto’s mw