Bouwwerken nieuw gemeentehuis en dienstencentrum van start

de werfingenieurs en de directeur van aannemer Artes, schepen voor openbare werken Jan Oerlemans, burgemeester Lukas Jacobs en Els Claessens en Tom Lanclus van ECTV, de ontwerpers van het nieuwe gemeentehuis.

KALMTHOUT – Onlangs gingen de bouwwerken voor het nieuwe gemeentehuis en het dienstencentrum in Kalmthout van start. “Dit is een belangrijk project voor Kalmthout”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. “Het nieuwe gemeentehuis vormt het centrale punt van een heel traject naar een mooier en meer verkeersveilig dorpscentrum rond het Kerkeneind.”

Centrale dienstverlening

“Het nieuwe gebouw centraliseert straks alle medewerkers en de dienstverlening van de gemeente en het OCMW”, gaat Jacobs verder. “Zo zorgen we ervoor dat inwoners op één plek al hun vragen kunnen stellen. Of dat nu gaat over bouwen, reisdocumenten of welzijn. Daarnaast integreren we het dienstencentrum De Groten Uitleg in het gebouw. Het biedt bezoekers de kans om kennis te maken met hun dienstverlening en aanbod. En je kan er gezellig iets drinken als je in het gemeentehuis moet zijn.”

“Er zullen zo’n 110 medewerkers in het nieuwe gebouw werken, dat een duidelijke opsplitsing heeft tussen de balie- en loketwerking en de administratieve ruimtes. Het biedt ook plekken voor individuele gesprekken en vergaderingen. Met het gebouw gingen we voor het kantoorlabel A++. Dat staat voor een bereikbare, betreedbare, bruikbare en begrijpelijke omgeving voor iedereen.”

Op maat van Kalmthout
“Het nieuwe gebouw is op maat van Kalmthout. Met zo’n 3.200 m² vloeroppervlakte zal het net iets groter zijn dan alle huidige gebouwen samen. Het wordt een stijlvolle dienstverleningsplek die past in de omgeving. Tegen september 2024 zou de ruwbouw klaar moeten zijn”, geeft de burgemeester nog mee.

“De nieuwbouw vormt één geheel met het historische gemeentehuis”, weet schepen van patrimonium Jan Oerlemans. “Door de herhaling van de witte gevelpleister en het buitenschrijnwerk. Verwarmen doen we met een warmtepomp en betonkernactivering. Dat is zoals het principe van vloerverwarming maar dan in alle betonnen elementen van het gebouw toegepast: vloeren, kolommen, balken, plafonds… Dat systeem gebruiken we tijdens de zomer om te koelen. Op de platte daken zullen we maximaal zonnepanelen plaatsen.”

Subsidies en verkoop patrimonium

“De bouw van het nieuwe gemeentehuis werd aanbesteed voor 8,6 miljoen euro. Vooral de stijgende materiaal- en bouwprijzen deden het oorspronkelijk budget stijgen. Gemiddeld stegen die met 20 à 30 procent”, duidt Jan Oerlemans. “Onze medewerkers overlegden met de aannemers en de architecten waar er nog bespaard kon worden op de bouwkost, bijvoorbeeld door andere materialen te kiezen.”

Lukas Jacobs vult aan: “Daarnaast vroegen we subsidies aan voor de integratie van het dienstencentrum De Groten Uitleg. Daarvoor krijgen we zo’n miljoen euro van de Vlaamse Overheid. En door de centralisatie van onze diensten komen er enkele gebouwen leeg te staan. Die gaan we verkopen. Het gaat over ‘de Chapel’, de woning rechts naast Bib Kalmthout waar de dienst Vrije Tijd werkt, en ook het huidige gebouw van het dienstencentrum wordt verkocht. Het OCMW-gebouw op Heuvel, ‘Villa Zwaluwdak’, blijft in gemeentelijke handen en wordt de nieuwe stek in Kalmthout voor Muzarto, de academie voor muziek en woord.”

Verkeersveilige omgeving in het groen

“Het gebouw is zeker niet het enige dat we de komende jaren aanpakken”, weet schepen voor openbare ruimte Jan Oerlemans. “Er komt een ruime parking met waterdoorlatende ondergrond en bomen achter het gemeentehuis. Tussen de kerk en het gemeentehuis creëren we een groen belevingsplein. Ook het pleintje voor de Bib krijgt een make-over.”

“Het doel is om van heel Kerkeneind en bij uitbreiding de Driehoekstraat meer één geheel te maken. We werken een plan uit om die omgeving meer verkeersveilig te maken.”

Opening in 2025
“Aannemer Artes startte intussen met funderingswerken. Daarmee wordt letterlijk de basis gelegd voor het hele project. Daarna volgen boringen voor de geothermie waardoor het gebouw geen fossiele brandstoffen zal gebruiken. Dan start de bouw van het nieuwe gebouw en de renovatie van het historische deel. Zonder al te veel onvoorziene omstandigheden hopen we het nieuwe gemeentehuis klaar te hebben tegen september 2025. Daarna volgt nog de buitenaanleg en de herinrichting van de ruimere omgeving”, besluit Lukas Jacobs.

Info: www.kalmthout.be/nieuwgemeentehuis

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *