Amoras, Hooge Maey, Vleemo en Indaver slaan op Openbedrijvendag de handen in elkaar

zandafscheiding

Baggertuig Amoris pompt de baggerspecie aan land, voor verwerking

Verbonden via een bustour, tonen Amoras, Hooge Maey, Vleemo en Indaver aan het publiek van Openbedrijvendag hoe duurzame energie en afvalverwerking hand in hand gaan. Daarnaast kunnen sportievelingen de hele omgeving langs alle kanten beleven vanop de mountainbike. Een uniek traject dat hen tot op de hoogste ‘berg’  van de provincie Antwerpen brengt, maar ook langs Indaver en de bergingssite van Amoras loopt, maakt van deze openbedrijvendag een apart en spectaculair event.
Bustour: één centrale ontvangstlocatie
Er is één centrale ontvangstlocatie aan Lillobrug, op de site van Hooge Maey. Daar is parkeergelegenheid op het terrein en daar start ook de tour van de hop-on-hop-off bus . Bezoekers kiezen zelf waar zij afstappen. Zonder afstappen, duurt een bustour ongeveer 1 u en 15 minuten. Stapt men overal af, dan duurt de tour ongeveer 3 uur. Men heeft dan wel liefst 4 boeiende bedrijven bezocht! De laatste bus vertrekt om 15.30u.
Busstop 1 : Amoras zandafscheiding (duur van het bezoek: ca. 30 min)
Op de site van Amoras aan Lillobrug is een onderwatercel aangelegd voor de ontvangst van baggerspecie uit de haven. Bezoekers zien vanop de kade het elektrisch baggertuig AMORIS aan het werk die de specie aan land pompt, richting trommelzeven waar de grove fractie (schelpen, stenen, …) wordt afgescheiden. Met een gids volgen zij het traject van het zand dat uit de specie wordt gerecupereerd, langsheen hydrocyclonen, opstroomkolommen en finaal schudtafels die het zand ontwateren. Een transportband voert het zand naar een stockageplaats, klaar voor hergebruik in de bouw of als drainagezand. Twee zware boosterpompen zorgen er voor dat de ontzande, fijne specie doorheen 4 km lange, stalen buizen richting indikvijvers op de ontwateringslocatie wordt gepompt. De Vlaamse Overheid investeerde recent  in een uitbreiding van de installaties zodat nu ook baggerspecie met nog meer zand kan worden verwerkt.
Busstop 2 : Amoras ontwatering (duur van het bezoek: ca. 30 min)
Op de Amoras-site langs de A12 rijdt de bus langs de indikvijvers, waar de fijne slibdeeltjes eerst bezinken en daarna terug worden opgepompt met baggerpompen bevestigd aan een elektrisch bediende baggerportiek. Dit is de blikvanger van het project AMORAS, uniek in zijn soort. Bezoekers wandelen  vervolgens door de productiehal, die samen met het personeelsgebouw in de wintermaanden wordt verwarmd met restwarmte afkomstig van Indaver. De specie wordt hier eerst chemisch geconditioneerd en daarna  op druk in de membraankamerfilterpersen gepompt. Het vervuilde filtraatwater wordt gezuiverd in een biologische waterzuivering en de filterkoeken worden als droog en stapelbaar eindproduct geborgen in een vroegere zandwinningsput naast de ontwateringslocatie. Alle installaties zijn elektrisch aangedreven, wat toelaat om groene stroom uit bijvoorbeeld windenergie te gebruiken op de site.
Busstop 3: Indaver Antwerpen (duur van het bezoek: ca. 15 min.)
De bus rijdt de site van Indaver op en ondertussen vertelt een gids hoe uit industrieel afval zoveel mogelijk energie en materialen gewonnen worden. Restwarmte van de draaitrommelovens wordt geleverd aan AMORAS. Hier kan men niet uitstappen.
Busstop 4: Hooge Maey (duur van het bezoek: ca. 30 min.)
Hier krijgen de bezoekers het boeiende verhaal te horen van een stortplaats die werd omgetoverd tot groene energiecentrale. Gasmotoren, een algenplantage en een waterzuiveringsinstallatie spelen hier de hoofdrol. De Hooge Maey combineert tal van activiteiten op deze site. Alle installaties staan in verbinding met elkaar. Zo worden materiaal- en energiekringlopen op een duurzame manier gesloten. Gasmotoren zetten het stortgas om in groene elektriciteit. Genoeg voor zo’n 5000 gezinnen. Ook de warmte die de motoren produceren, wordt nuttig ingezet. De gebouwen, de waterzuivering en de algenplantage worden ermee verwarmd. Het water dat zich in de stortplaats bevindt, maar ook afvalwater van derden, wordt ter plaatse gezuiverd. In een anaerobe én een aerobe zuiveringsinstallatie. Een heuse plantage, recent nog  uitgebreid tot een halve hectare,  gebruikt onze warmte, elektriciteit en ruimte om algen te kweken. In primeur op de Openbedrijvendag, worden de schapen die ons zullen verlossen van de Japanse Duizendknoop, aan het publiek voorgesteld.
Einde van de bustour: Vleemo windturbines (dit bezoek kan men te voet doen)
Wie nog nooit vlak naast of in de voet van een windturbine heeft gestaan, moet op 2 oktober beslist zijn kans grijpen om een windturbine van VLEEMO te bezoeken. Laat je verbazen door de reusachtige afmetingen, ontdek hoe wind er wordt omgezet in groene energie voor bijna 2.000 gezinnen en luister naar de verhalen achter deze mastodont. Met een tiphoogte van 179 meter is deze turbine ruim 50 meter hoger dan de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De wieken meten elk 46 meter, wat bijna zo groot is als de breedte van een voetbalveld. Na je bezoek kijk je gegarandeerd nooit meer op dezelfde manier naar deze sierlijke reuzen in het Vlaamse landschap. Zowel voor bezoekers met een technische achtergrond als geïnteresseerden zonder technische bagage is een kijkje de moeite waard. Ook kinderen zullen zich een bezoek lang herinneren.
Mountainbiketour
Start- en eindpunt van de mountainbiketour is in Berendrecht, ‘de Sportduif’, Solftplaats 6. Parking in de Oude Papenstraat 16. De rit beslaat zo’n 35 kilometer en bestaat uit kasseistroken, grindwegen, asfalt en onverharde wegen langs bos en veld, met als neusje van de zalm een pittige klim naar de top van de Hooge Maey. Starten kan enkel tussen 8 en 9 uur ’s ochtends. Registratie is verplicht, net als het gebruik van de fietshelm en een mountainbikefiets. Mail voor inschrijvingen of info: MTB@schaalsels.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *