Polderdistrict doorbreekt cordon sanitaire


Wat te verwachten was, is gebeurd. Het gebeurde alleen veel vroeger dan werd verondersteld. Al bij het eerste agendapunt van de allereerste vergadering van de nieuwe districtsraad op maandag 28 januari, is het cordon sanitaire doorbroken. Minderheidscoalitie N-VA/CD&V rekende op de steun van Vlaams Belang om agendapunten goed gekeurd te krijgen. Omdat Raf Crynen (N-VA) afwezig was, moest N-VA/CD&V rekenen op de steun van de Vlaams Belangfractie. Die steun kwam ook en zo kwam al tijdens de eerste minuten van nieuwe districtsraad het cordon sanitaire ten val.
De discussie over het al dan niet doorbreken van het cordon laaide op bij de aanstelling van het nieuwe bestuur begin januari. Omdat ex-Vlaams Belanger An Van Nuffelen toezegde het minderheidsbestuur te steunen uit liefde voor de polder, kon N-VA/CD&V rekenen op de krapst mogelijke meerderheid. Voor sommigen meteen het bewijs dat het cordon sanitaire was doorbroken. Anderen betwisten dit, omdat Van Nuffelen als onafhankelijke zetelt. Deze discussie is ondertussen achterhaald. Door de afwezige Raf Crynen was de gedoogsteun van An Van Nuffelen onvoldoende om een meerderheid te hebben. De minderheidscoalitie kon rekenen op de voltallige steun van de Vlaams Belangfractie. Zo was meteen duidelijk dat het polderdistrict het cordon sanitair doorbrak en dat comfortabel  besturen in Berendrecht, Zandvliet, Lillo alleen kan met de steun van ex-Vlaams Belanger An Van Nuffelen en van Vlaams Belangfractie.
Zander Vliegen van PRO2040, een burgerbeweging met sp.a’ers, vroeg duidelijkheid over de politieke situatie van An Van Nuffelen. Hij toonde hierbij een recente folder van Vlaams Belang waarin An Van Nuffelen zich nog altijd duidelijk profileert als lid van Vlaams Belang. Het raadslid zelf wilde geen commentaar geven. Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) : “Omdat het raadslid geen lidgeld meer betaalde, is zij dus geen lid meer van die partij”, gaf hij mee.
Voor oppositiepartij PRO2040 is het duidelijk dat het steeds de bedoeling geweest is van N-VA en CD&V om sp.a uit het bestuur te houden. Toch opende PRO2040 met een volgens haar constructief amendement. “We willen graag drie openbare inhoudelijke themacommissies rond onder meer financiën, ruimtelijke ordening en cultuur. Dat is een transparante manier van werken naar de burger toe”, aldus Zander Vliegen. Het voorstel werd meteen weggestemd en ook hier volgde Vlaams Belang de meerderheid. De fractieleider van Vlaams Belang, Steve Van Broeckhoven, vond het voorstel van PRO2040 te duur. Na de vergadering liet Van Broeckhoven weten dat Vlaams Belang in de toekomst de meerderheid zal steunen waar nodig, maar dat de partij de begroting bijvoorbeeld niet zal goedkeuren. Zander Vliegen merkte op dat een voorzitter van de districtsraad aanstellen veel meer kost dan het betalen van zitpenningen voor commissieleden.
Bestuursakkoord
Bijna een maand na de ondertekening van de voordrachtakte van de schepenen, waarbij de lijstduwer van Vlaams Belang en nu onafhankelijk raadslid An Van Uffelen inhoudelijke steun geeft aan het N-VA/CD&V-minderheidsbestuur is er voor de districtsraadsleden nog altijd geen bestuursakkoord. Tot onze verbijstering stellen we vast dat het bestuursakkoord al wel te lezen valt op het medewerkersportaal van de stad Antwerpen. Een zo flagrant negeren van de districtsraad heb ik de voorbije negentien jaar nog niet meegemaakt”, aldus PRO2040-er Karel Hendrickx. Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA): “Na de lange coalitiebesprekingen hebben we de tijd genomen om een degelijk bestuursakkoord op te stellen. Dat gaat zo vlug mogelijk naar de districtsraad.”
Jeugdhuis
De aannemer die begonnen was met het bouwen van een nieuw jeugdhuis in Zandvliet heeft de handdoek in de ring gegooid. Dat betekent dat de bouwwerken stil liggen en dat de stad Antwerpen op zoek moet naar een andere bouwondernemer. Raadslid Nathalie Aertssen (PRO2040) wilde weten hoe het stond met dit dossier. Nieuw schepen Sandra Suykerbuyk (CD&V) : “De huidige fundering die reeds is geplaatst is positief bevonden en kan behouden blijven. Volgende week staat de opmaak van een nieuwe aanbesteding op de agenda. Er moet dus een nieuwe aannemer worden gezocht. Het nieuwe bestek is ondertussen opgemaakt door de architect. Op het moment dat er een nieuwe aannemer is aangesteld, worden er nieuwe afspraken gemaakt. Dat kan enkele maanden duren. Het nieuwe jeugdhuis zie ik pas in de zomer van 2020 openen.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *