GroenRand kiest de boommarter als nieuw symbool voor haar aloude streefdoel

De boommarter, als nieuw symbool voor streefdoel GroenRand

GroenRand kiest de boommarter als nieuw symbool voor haar aloude streefdoel: met de Antitankgracht als blauwgroene ruggengraat, de verschillende waardevolle bos- en natuurgebieden in de Voorkempen met elkaar verbinden. Een nieuwe website zet de boommarter in de kijker.

De Antitankgracht, een lange unieke strook natuur, strekt zich als een groen parelsnoer uit van Stabroek tot aan het Albertkanaal in Oelegem. De daar omheen liggende losse stukken bos en natuur via de Antitankgracht met elkaar verbinden: dat is waar de natuurvereniging GroenRand al sedert 2017 voor ijvert. Een werk van lange adem, waarbij GroenRand een beroep doet op vrijwilligers, diverse organisaties en overheidsinstanties. Sensibilisering is hierbij belangrijk om iedereen mee te krijgen.

Nieuw symbool: de boommarter

GroenRand kondigt met enige fierheid haar nieuwe website aan, een nieuw sensibilisatieinstrument. En tegelijk sluit GroenRand de periode met de Olga de Otter af, om nu de boommarter in de kijker te zetten: een andere diersoort die terug is van weggeweest.

Door bejaging in de vorige eeuw waren deze roofdieren bijna helemaal uitgestorven. Ondertussen kunnen we spreken van een zeer traag verlopend herstel van de marterachtigen. Een middelgrote marterachtige die in bosrijke gebieden woont is de boommarter.  De boommarter is qua formaat gelijk aan een huiskat maar met veel kortere poten. In de provincie Antwerpen is hij zo zeldzaam dat hij vooraan in de prioriteitenlijst van het natuurbeleid staat.

GroenRand schuift volgend jaar dus de boommarter naar voor als nieuw symbool. Dit prachtige dier is een van de diersoorten waar GroenRand op mikt in het ontsnipperingsplan voor haar werkgebied. Na de otter in 2021 komt er ook in 2022 een ‘tentoonstelling’, maar die reist dit keer naar uw huiskamer: inderdaad zal een nieuwe website nu het verhaal vertellen van de boommarters. Dat is om vele redenen erg boeiend, niet het minst omdat slechts weinig mensen er ooit een hebben waargenomen: het geheimzinnige dier laat zich bijna nooit zien.
Daarom is er weinig bekend over de handel en wandel van dit lenige diertje.

Op de nieuwe website kom je dus tegelijk alles te weten te komen over de doelstellingen van GroenRand én over de handel en wandel van de boommarter, met prachtige foto’s van Karel De Blick. Schrijver en grafisch tekenaar Rodrik Steverlynck stond in voor de getekende marter als header en is tevens webmaster. De website toont waarom boommarters zo vaak als verkeersslachtoffers om het leven komen. Er bestaan oplossingen om dat te voorkomen.
Die ontdek je op de nieuwe website https://boommarter2022.weebly.cowww of op facebook.com/Boommarter/

Boommarter in werkingsgebied Groenrand
Goed nieuws: in de bossen binnen het werkingsgebied van GroenRand en het Grenspark duikt de boommarter stilaan meer en meer op (zie nieuw overzichtskaartje).


Dat leren we uit de waarnemingen van wildcamera’s en de tellingen van de verkeersslachtoffers. Het is dan ook logisch dat GroenRand de boommarter als nieuw symbool uitkiest voor het gekende streefdoel: vanuit de Antitankgracht als blauwgroene ruggengraat, de verschillende waardevolle bos- en natuurgebieden in de Voorkempen met elkaar verbinden. Deze verbindingen moeten corridors worden voor dier- en plantensoorten, om zich tussen de grotere bossen en natuurgebieden te kunnen bewegen.

foto’s van Karel De Blick

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *