Kookboek ‘Smaken van de Haven’ toont diversiteit van de haven

HAVEN – Nog snel voor een nieuwjaarscadeautje: “De Smaken van de Haven”. Een kookboek dat aantoont hoeveel diversiteit er is in de Antwerpse haven. Björn Verhoeven en Bart De Clerck zochten 25 verschillende nationaliteiten in de haven. Per land maakte kok Bart Vercruyssen dan weer twee gerechten. “Van een Keniaanse ingenieur bij BASF tot een Poolse studente van de Hoge Zeevaartschool. Elk vertellen ze hun verhaal.”

Bij de drie auteurs van ‘Smaken van de Haven’ stroomt Antwerps bloed door hun aders. Björn Verhoeven is voorzitter van de Telenet Antwerp Giants en General Manager van Van Wellen Group. Bart De Clerck heeft dan weer een communicatiebureau in het hartje van ’t stad en Bart Vercruyssen werd ooit ATV Hobbykok. Samen schreven ze een kookboek met vijftig gerechten uit 25 landen. 25 thuislanden van havenmedewerkers van wie je hun verhaal kan lezen in het kookboek.

Het idee vond Björn Verhoeven bij zijn vorige job. “Ik heb lang gewerkt voor het Havenbedrijf en heb veel van de wereld gezien. Dan krijg je ook alles op je bord voorgeschoteld, altijd iets anders en soms iets minder lekker.”, lacht Björn. “Maar eigenlijk zitten al die culturen en al die nationaliteiten ook in onze haven. Dat heeft mij op het idee gebracht om een kookboek te maken met alle culturen van onze haven daarin.”

Voor dat plan kon hij rekenen op de steun van Bart De Clerck. “Bart heeft nu een communicatiebureau, maar was vroeger ATV-journalist en zijn hulp kon ik zeker gebruiken.” En hij had nog een sterke kracht achter de hand. “Hij heeft Bart Vercruyssen erbij gehaald. Hij is ATV Hobbykok geworden en heeft geholpen met het opzoekingswerk en studiewerk naar de oorsprong van de gerechten.”

Met drie bedachten ze een heel nieuw concept. “We zochten naar 25 havenmedewerkers met 25 verschillende jobs. We zochten ook naar voldoende diversiteit, dus hebben we ook 25 verschillende nationaliteiten. Een Keniaanse vluchteling die als ingenieur bij BASF werkt of een Poolse studente aan de Hoge Zeevaartschool. Allemaal hebben ze een verschillende achtergrond en een ander verhaal. Dat verhaal hebben Bart Declerck en ik neergeschreven in het kookboek.”

En naast een portret, zijn er ook gerechten. “Bart Vercruyssen zocht dan naar twee gerechten uit het thuisland van de havenmedewerkers. Zo hebben we vijftig gerechten. Dat was geen gemakkelijke opdracht, want je moet gerechten vinden die iedereen kan maken en waar je niet heel het land voor moet doorkruisen om dat ene ingrediënt te kunnen vinden. Hij heeft uitstekend werk verricht.”

Op die manier leggen de auteurs de diversiteit van de haven en de stad Antwerpen bloot. “Niet echt het opzet van het boek, maar we leggen het DNA van de haven helemaal bloot in dit kookboek. De haven en de stad hebben een ongelofelijke diversiteit en cultuur, dat wordt te weinig verteld. De probleemverhalen kennen we, maar dit zijn 25 succesverhalen van mensen die het fantastisch doen.”

“Smaken van de Haven” is uitgegeven door Pandora Publishers, kost 30 euro en is te koop in de boekhandel

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *