Conciergewoning aan kasteel Ravenhof afgebroken

De conciërgewoning, naast het kasteel Ravenhof in Putte-Stabroek, ligt tegen de vlakte. In de plaats komt een overdekte fietsenstalling voor een dertigtal fietsen en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Het project kadert in de plannen van de gemeente om het kasteel Ravenhof, en omliggend parkgebied, toeristisch aantrekkelijker te maken. Tegen de zomer moet de fietsenstalling klaar zijn.
Het historische kasteel Ravenhof is sinds 1973 beschermd als monument. In 1978 werd het aangekocht door de gemeente Stabroek. Vandaag is het de thuishaven van talrijke plaatselijke socioculturele verenigingen die er hun werking hebben en regelmatig tentoonstellingen organiseren. Het gerestaureerde koetshuis, aan de inkom van het kasteel, doet dienst als café-restaurant.

Naast het kasteel stond al jaren de vervallen vroegere conciërgewoning. De constructie van de veel later gebouwde, en leegstaande, conciërgewoning deed een afbreuk aan de grandeur van het historische kasteel en de oprijlaan tot het kasteel. De vroegere conciërgewoning behoorde niet tot het geklasseerd gedeelte van het Ravenhof en de gemeente zocht al lang naar een oplossing, of bestemming, voor deze woning.
“Iedereen was het er over eens dat de conciërgewoning niet paste in het geheel. Daarom hebben we beslist om ze af te breken. Het park, van 25 hectaren, rond het kasteel is het startpunt van diverse wandel- en fietsroutes. Daarom maken we op de vrijgekomen ruimte van de conciërgewoning een overdekte fietsenstalling. Omdat er steeds meer en meer elektrische fietsen komen, voorzien we er ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen”, zegt burgemeester Rik Frans. Er wordt voor een glazen overkapping gekozen, goed voor een dertigtal fietsen zodat het zicht op het kasteel behouden blijft.  De verdere invulling van de resterende open ruimte wordt nog bekeken.

Monumenten en landschappen
Omdat het kasteel een beschermd monument is diende het uiteindelijke uitzicht van de overdekte fietsenstalling ter goedkeuring voorgelegd worden aan de dienst Monumenten en Landschappen.  Als alles volgens plan verloopt is de nieuwe fietsenstalling klaar tegen de zomer. Bovendien bekijkt het gemeentebestuur wat er op termijn kan gebeuren met de andere woning tussen het koetshuis en het kasteel. Deze woning werd ook later bijgebouwd en past niet in de stijl van het kasteel. Als ook deze woning verdwijnt, staat het kasteel helemaal open en komt het nog meer tot zijn recht.

Kunstwerk
Het beeld van kunstenaar Hans Hermes, uit Nederlands Putte, werd terug op zijn plaatst gezet. De symboliek van het beeld is de ineenstrengeling van België en Nederland, en werd daarom ook op de grens tussen de 2 landen geplaatst. Het beeld werd verwijderd toen men startte met de wegenwerken van de N111n en het bos en Oud Broek als omleidingsweg werd gebruikt. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *