Met Boekstart en vernieuwde jeugdafdeling wil gemeente Essen jonge lezers beter doen lezen

schepen van cultuur Helmut Jaspers

ESSEN – Op 1 mei startte de gemeente Essen met Boekstart. Dat is een leesbevorderend project voor de allerjongsten. Bovendien werd de jeugdafdeling in de bib van Essen in een nieuw jasje gestoken. Een leeshuisje met reuzenkonijn en een leesboom met zachte kussens zorgen voor een knusse plek om de eerste boekjes te ontdekken.

Boekstart is een leesprogramma dat vroege geletterdheid op lokaal niveau wil bevorderen. Ouders in Essen krijgen nu automatisch een Boekstartpakket met voorleesmateriaal wanneer hun kind zes en vijftien maanden oud wordt. Ouders krijgen het babypakket via het consultatiebureau van Kind en Gezin. De peuterpakketten kunnen ze afhalen in de bib.

In een beweging maakt de gemeente de bib babyvriendelijker door stoffen en plastieken babyboekjes uit te lenen. Ook de collectie prentenboeken voor de allerjongsten werd uitgebreid.

Van collectie naar connectie
Volgens schepen van cultuur Helmut Jaspers gaat boekstart over veel meer dan het uitdelen van boeken. “Het is een gemeentelijk project dat breed wordt uitgedragen dankzij de enthousiaste inzet van lokale partners die werken voor gezinnen met jonge kinderen. Leesplezier en taalontwikkeling samenbrengen voor jonge gezinnen, daar gaat het om. Of om het met een slogan te zeggen: van collectie naar connectie.”

Feestelijke aftrap op 18 mei
Op zaterdag 18 mei zetten de bib en gemeente Essen het Boekstartproject in gang met een hapje en een drankje. Er zijn voorlezers aanwezig in de bib en de allerjongsten (vanaf 2 jaar) kunnen zich uitleven op de ‘prentenboekdans’ van 10.15 tot 10.45 uur en van 11 tot 11.30 uur. Iedereen is welkom in de bib.

Boekstart is een samenwerking met Iedereen Leest en georganiseerd door Huis van het Kind en de bibliotheek van Essen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *