Plantenmonitoring in het Grenspark

KALMTHOUT – In Grenspark Kalmthoutse Heide worden zowel dieren als planten gemonitord. Tweemaal per jaar komen vrijwilligers samen om de monitoring te bespreken en evalueren. Meestal gaan de vrijwilligers alleen op stap, maar af en toe gaan ze ook eens gezamenlijk het terrein op.


Eind juni 2022 spraken de planten-monitorders af om samen een gebied te monitoren. De bedoeling was om een nieuwe methode van monitoring uit te proberen, namelijk de beheermonitoring. Aangezien het onmogelijk is om het volledige natuurgebied in het Grenspark te monitoren op planten, wordt een selectie gemaakt van interessante plaatsen. Deze plaatsen moeten goed gedefinieerd worden zodat er later (bijvoorbeeld na 3 of 6 jaar) op exact dezelfde plaats terug kan gemonitord worden.

Met smartphone, boek en loep in de hand wordt het terrein afgespeurd naar aanwezige flora. De grassensoorten determineren is niet altijd evident, maar samen lukt dat beter. De soorten worden op een veldformulier ingevuld, gevolgd door een code die de bedekkingsklasse bepaalt. De bedekkingsklasse gaat van “weinig talrijk” tot “dominant”. Later worden de gegevens digitaal ingevoerd in de invoermodule van INBO (Instituut voor Natuur en Bosonderzoek).

Heb je interesse om mee te helpen bij de plantenmonitoring? Stuur dan een mailtje naar info@grenspark.be

foto: Grenspark Kalmthoutse Heide

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *