Moet de stemplicht afgeschaft worden?

De stemplicht (of actieve kiesplicht) is volgens Wikipedia de verplichting voor de burger om na de oproep tot de verkiezingen zich aan te melden bij een kiesbureau om deel te nemen aan de verkiezingsverrichtingen. Dit is een van de burgerplichten.
Gezien het stemgeheim is er geen mogelijkheid om te controleren of een stem werkelijk is uitgebracht wanneer een stembiljet in een stembus wordt gedeponeerd. In de praktijk is een stemplicht dus de verplichting om een stembiljet in de stembus te deponeren of uitsluitend een opkomstplicht.
Ons land kent een opkomstplicht voor elke kiesgerechtigde Belg in België. Bij volmacht stemmen en blanco of ongeldig stemmen zijn toegestaan. Wie niet stemt begaat een overtreding en riskeert een berisping of boete (van 27,5 tot 55 euro vanwege de politierechter, bij herhaling kan de geldboete tot 137,5 euro oplopen). Wie binnen 15 jaar vier of meer keren niet opkomt riskeert ontneming van het stemrecht voor een periode van tien jaar en bovendien uitsluiting van benoemingen, promoties of onderscheidingen van de openbare overheid voor die periode. Is dit nog langer vol te houden? Wij vroegen in ons magazine aan twee lezers hun mening: ben je voor of tegen het verplicht gaan stemmen? Laat weten wat u er zelf van denkt en beantwoord onze pollvraag.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *