Uitvinderswedstrijd Clics Challenge maakt jongeren warm voor technologie

clics chaleenge
[Not a valid template]De zesdejaars van basisschool Sint-Jozef uit Kalmthout, leefden zich op dinsdag 26 april uit met clicsblokjes. Ze nemen deel aan de uitvinderswedstrijd uitgeschreven door PITO Stabroek en in samenwerking met Clics en de Ketnethelden Sieg en Maureen.
“De provincie Antwerpen brengt dit voorjaar extra promotie voor technische richtingen via de campagne You Love Tech. De Clicx Challenge is daar een onderdeel van. Door een voertuig van de toekomst te maken, stimuleer je kinderen om hun STEM-talent te ontwikkelen. STEM staat voor science, technology, engineering en mathematics en bundelt technologische en exacte wetenschappen”, aldus Inga Verhaert, gedeputeerde voor Onderwijs.
“De Clics Challenge blijkt een schot in de roos. In elk ontwerp moet minstens één PITO-clicsblokje zitten. Ondertussen hebben we er al ruim tweeduizend uitgedeeld. De jonge ontwerpers mogen zoveel blokjes gebruiken als ze willen en het is ook toegelaten andere materialen te gebruiken”, legt Wim Broos uit. Hij is technisch directeur van de Middenschool van PITO. Volgens Wim Broos is het van groot belang om jongeren al vanaf de basisschool te laten kennis maken met probleemoplossend denken. “Wanneer dat kan gebeuren op een speelse en ontspannende manier is dat dubbel meegenomen”, aldus nog Wim Broos.
Directrice van de Sint-Jozef vindt het belangrijk dat de leerlingen kennis maken met de mogelijkheden van techniek en wetenschap. Daarom is er de jongste jaren ook een vlotte samenwerking ontstaan tussen de Kalmthoutse basisschool en de technische school in Staboek. Ook de leerlingen zien het wel zitten om zich een hele voormiddag te kunnen uitleven met clics. Het resultaat zijn kleurrijke en futuristische ontwerpen, waar hier en daar nog wel wat werk aan is.
“Ons voertuig kan rijden, varen en vliegen”, zeggen Lieske, Lene, Elise en Seppe. “Het is immers belangrijk dat de voertuigen van de toekomst meer kunnen dan alleen rijden of vliegen. Daarom maken wij een ontwerp dat zowel op het land als op het water en in de lucht kan worden gebruikt”, legt Seppe uit.
De vier jonge ontwerpers zijn nog niet helemaal tevreden over het resultaat en bouwen daarom creatief verder. Overleg is ook van belang, want het ene idee doet het andere groeien. “Wanneer ons voertuig vaart, brengt het water dat langs stroomt speciale schroepen in beweging. De beweging van die schoepenraden wordt omgezet in energie. Water is dus voor ons belangrijk om energie op te wekken. Die energie wordt direct gebruikt of opgeslagen voor later. Wanneer het voertuig op de weg rijdt of vliegt zorgt de wind voor de nodige energie. In ons ontwerp maken we geen gebruik van zonneënergie”, aldus nog het uitvinderskwartet.
Deelnemen kan individueel of samen met vrienden of klasgenoten. Het PITO Clicblokje aanvragen kan via  www.pitostabroek.be. Op 18 mei moeten alle ontwerpen binnen zijn, op zondag 22 mei tijdens de opendeurdag van PITO Stabroek kiezen Sieg en Maureen een winnaar.
Productie terughalen uit China
Hedwig Van Roy, general manager van Clics, is opgetogen dat hij samen met de provincie jongeren kan helpen stimuleren om hun technische talenten te ontwikkelen. “Vijftien jaar geleden zijn we begonnen met het ons bedrijf en nu exporteren we naar vieren veertig landen wereldwijd. Nog in het voorjaar beginnen met de het bouwen van 5000 m² extra bedrijfsruimte. Automatiseren van het productieproces is erg belangrijk, want jaarlijks is Clics goed voor meer dan 150 miljoen blokjes.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *