Straatfeesten: een groot feest voor alle (ge)zinnen!

-kalmthout
In 1977 ontstond voor de deur van Kalmthouts oudste café De Zoeten Inval een traditie die ervoor zorgt dat heel Noord Antwerpen met Pinksteren afzakt naar de anders zo rustige Heidegemeente.
Voor de 40e keer lang vult Straatfeesten het Kalmthoutse dorpscentrum drie dagen, op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei,  met fijne muziek, een massa volk en vooral een unieke, ongedwongen festivalsfeer. Lekker hangen aan de bib, een heerlijk, exclusief hapje meepikken op het foodtruckplein, je laten overdonderen door een rakend gedicht van een slampoëet, je lief tegen je gillet trekken tijdens de dansworkshop, uit je bol gaan met de dj’s, …gewoon genieten en feesten gaan hand in hand op Straatfeesten.
40e editie: sinds 1977.
De geschiedenis van Straatfeesten is er één zoals ons Kalmthouts Heidelandschap: glooiend, met hoogtes en laagtes, kleurrijk en steeds in beweging.  En dit jaar beweegt het enorm, op en naast de podia!
Parels op de Palm Hop Select stage
Voor onze jubileumeditie haalden we zaterdagmiddag een kindershow van formaat in huis. Dimitri Leue en Hannelore Bedert  brengen met Radio Oorwoud een heuse dierenbende mee.  Met Arbeid Adelt! halen we  Marcel Van Tilt, één van de legendarische “Hermannen” terug naar Kalmthout. Misschien iets grijzer, maar nog minstens zo energiek!  StuBru presentatrice Sofie Engelen dj’t  als “Turntable titties, samen met haar BFF de eerste nacht ongetwijfeld al tot een memorabel hoogtepunt.
Zondag klimt niemand minder als van-alle-werelden-thuisman Pieter Embrechts met veel goesting op ons podium, met z’n mix van Nederlandstalig, Mambo en crooner.  Liptease, wereldberoemd in Nederland na hun deelname aan X-factor.nl is onze enige coverband, en wat voor 1! Discobaar A Moeder en Laston & Geo maken het grootste voorjaarsfeest helemaal compleet.
Overdag vind je op de 2 podia, Zomerterras & Palm Hop Select Stage een mooie melange van nieuw talent, talent van eigen streek  en verassingen van over het hele land en daarbuiten.
Dynamo Zjosss, Doghouse Sam & his Magnatones, Foolhouse, De Stadswacht, Zorita (NL) Between Meadows, Walter Broes & The Mercenaries, Pistol Jeans, Fox Hunt en The Evil Empire orchestra zullen voor velen een ware (her)ontdekking zijn.
Dj’s, Jazz en Poezie aan de Bibstage
De Bibstage, in het gezellige parkje voor de bibliotheek, staat zaterdag in het teken van elektronische muziek. Hiervoor werkt Straatfeesten al enkele jaren fijn samen met hun vrienden van jeugdhuis Govio. Zij konden niemand minder als Lefto , dé Belgische nr 1 dj, StuBru-presentator, producer strikken voor een lange set.  Een andere opvallende namen is streekproduct OAKTREE. Hij greep, uit het niets, zilver op de RedBUll awards. Nonkel Guy (Halve Neuro), Philou Louzolo (NL), Avondlicht, … zorgen dat de bib weer een muzikale oase wordt.
In de voormiddag houdt MUZARTO, de Academie voor woord en muziek Kalmthout-Essen, zijn open examens.
Zondag brengt de bibstage…POEZIE! Jawel, in samenwerking met de Kalmthoutse Bib krijgen Slam-poëten  Jee Kast (finalist x-factor) en Carmien Michels (Belgisch kampioen Slamp poetry) een open microfoon om Kalmthout te overspoelen met gedichten en woorden.  Ook Mimuze zend z’n dochters en zonen uit met Julie Tilborghs (The Voice Kids) en Ruben Focketyn (Nevada Fellow) die samen met The Blue Heatens Jazz Band de middag muzikaal omlijsten.
Vanaf 21u kan je hier dan weer fijn leren dansen dankzij Apollo Swing, waarna de zesledige, Franse bigband Nico Duportal & his Rhythm Dudes je je dans in praktijk doet brengen, voor een heerlijke nacht! Dj Beatbuster rond de Straatfeesten aan de Bib af.
In de straten kan je buiten de rare kwasten van The Great Bulgarian Circus ook de danseressen van ’t Schoon Vertier  tegen de mooie gouden bottekes lopen. De Kleinste Mobiele cocktailbar ter Wereld, zal er ook zijn. Als je ze kan vinden, tenminste.
Volledig nieuw dit jaar is dat het terrein zal opgekleurd en –gegeurd worden door een 7 tal foodtrucks die een heerlijk aanbod aan werelds lekkers zullen aanbieden. Premium hamburgers, Haute Dogs, verse Pizza, lekker Aziatisch en Mexicaans. Voor de zoetebekken serveren we koffie, thee, cupcakes, frozen Yougurts, pannenkoeken,… Alles zodat je een volwaardig 3-of-meergangen menu kan proeven.
Straatfeesten & Gemeente Kalmthout.
Wat onze 40e editie helemaal een feest maakt is dat sinds deze editie de Gemeente Kalmthout besloten heeft dat het maar eens tijd was om Straatfeesten een serieuze ondersteuning te bieden.  De relaties met de gemeentebesturen,  waren van in de beginjaren vaak niet eenvoudig. Maar stillaan groeide het vertrouwen aan beide kanten met een mooie samenwerking als gevolg. Niet alleen financieel werd beslist een stevige impuls te geven, ook organisatorisch. Zo kunnen de Kalmthoutse Straatfeesten, zeker in de toekomst, een gratis feest blijven!
Van al dit moois is gratis te genieten door het harde werk van de 10tallen vrijwilligers met de steun van fijne sponsors en ons geweldig publiek. Toch blijft de organisatie voor vzw Straatfeesten een heus (financieel) puzzelwerkje. Daarom bieden we ook dit jaar ons publiek weer de kans om een uniek textiele steun-polsbandje te kopen voor een klein prijsje. Hiermee zorg je ervoor dat Straatfeesten kan blijven bestaan en vooral … dat het  gratis kan! Info: www.straatfeesten.com
 
foto: Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan wordt het Kerkeneind, waar de Straatfeesten plaatshebben, voor een weekend omgedoopt tot ‘Straatfeestenplein’. De gemeente liet hiervoor een echt straatnaambord maken. Dit werd ingehuldigd op woensdag 11 mei  in bijzijn van burgemeester Lukas Jacobs en voorzitter van de vzw Straatfeesten Jan Van De Moer. De burgemeester droeg op dat moment de straat over aan de vzw Straatfeesten.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder