Stabroek herdenkt oorlogslachtoffers

DSCF5552


Dit jaar is het een speciale  herdenking van Wapenstilstand. Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. Nu 100 jaar later worden op vele plaatsen in ons land de slachtoffers van  “De Groote Oorlog herdacht” , maar  ook diegenen die in Wereldoorlog II het leven lieten mogen niet vergeten worden.  De oorlogsslachtoffers zijn immers  de bewakers van de herinnering aan de oorlogszuchtige dwalingen van de mens die aan hun naasten ellende en leed hebben gebracht. Vandaag sterven nog elke dag mannen, vrouwen, kinderen in het oorlogsgeweld.
In Stabroek legde burgemeester Rik Frans aan het monument van de gesneuvelden soldaten  op het kerkplein een bloemenkrans neer en droeg het gedicht “For the Fallen” van Laurence Binyon zowel in het Engels als het Nederlands voor.  De Koninklijke Fanfare Verbroedering  Stabroek begeleidde de hulde, terwijl de Vrijwillige Hulpdienst Stabroek een ere-salut bracht.
Aansluitend volgde een receptie voor diegenen die tijd hadden vrij gemaakt om de slachtoffers van de oorlog te gedenken.  In zijn toespraak vestigde Burgemeester Frans de aandacht op het feit dat de gemeente talloze herdenkingen, zoals o.a. een academische zitting in het Fort, de wake aan de schans van de Smoutakker, de tentoonstelling in de bibliotheek inrichtte om de interesse voor de geschiedenis bij de inwoners van de gemeente te verhogen. “Een moment om nooit te vergeten en te koesteren is zeker het feit dat de Stabroekse Fanfare mocht spelen onder de Menenpoort tijdens de Last Post in Ieper. Bovendien hadden wij het voorrecht om een krans te mogen neerleggen”, aldus een fiere burgemeester.
De herdenking werd afgesloten met het mooi lied van Willem Vermandere “Duizend soldaten”.  En het werd muisstil in de Moorlandzaal, iedereen  werd gegrepen door de pakkende tekst van het lied.
Neem even de tijd en beluister onderstaande link.

 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *