Mogelijk PFAS-vervuiling in Stabroek

het voormalige stort van de gemeente.

STABROEK – De Vlaamse overheid het PFAS-rapport en kaart bekend over de mogelijke vervuiling in Vlaanderen. Ook in de gemeente Stabroek zijn 2 locaties betrokken. De gemeente trekt de communicatie op gang met betrokken buurtinwoners en raadt een aantal voorzorgsmaatregelen aan in afwachting van grondiger onderzoek van OVAM. 

Naar aanleiding van de PFAS-vervuiling te Zwijndrecht verzocht de Vlaamse Regering en haar milieu instantie OVAM vorig jaar de lokale besturen in Vlaanderen om mogelijke historische risicoplaatsen te inventariseren.

De gemeente Stabroek heeft deze inventaris gemaakt en vorig jaar ingediend. Op basis van de Vlaamse studie en beoordeling van de gegevens, die bekend werd gemaakt, zijn er in de gemeente 2 locaties aangeduid waar er een mogelijke PFAS-vervuiling aanwezig kan zijn. In Vlaanderen zelf zijn er meerdere locaties opgelijst. Hiervoor werd op de website www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling een overzichtskaart gepubliceerd. De omvang en ernst moet in Stabroek nu grondig onderzocht worden om vervuiling uit te sluiten of te bevestigen. 

In afwachting van meer informatie adviseert het gemeentebestuur tijdelijk beschermende maatregelen in een zone van 100 meter rond de 2 terreinen waar mogelijk een PFAS-vervuiling plaatsvond. De maatregelen worden genomen vanuit het voorzorgsprincipe. Er is op dit moment geen reden tot ongerustheid of acuut gevaar. OVAM neemt de taak op zich om deze mogelijke risicogronden te onderzoeken. Hierover zal uiteraard door het bestuur nog verder gecommuniceerd worden als deze informatie beschikbaar wordt.

De 2 locaties die werden aangeduid zijn:

  1. Hoge Weg 117, dit is een privaat terrein waar de Vrijwillige brandweer/hulpdienst Stabroek en Hoevenen actief is.
  2. Abtsdreef 171, dit is een voormalig stort van de gemeente. Hier zijn in het verleden enkele brandoefeningen gehouden door de brandweer.

Op dit moment roept de gemeente Stabroek op tot voorzichtigheid en vraagt de medewerking aan de inwoners voor de aangewezen maatregelen te volgen. De bevolking van de gemeente Stabroek krijgt het advies om zelf geteelde groenten of fruit met mate te consumeren en dus een goede mix aan te houden met fruit en groenten die aangekocht zijn. Het fruit en de groenten moeten steeds goed gewassen worden voor consumptie.

Concreet advies voor inwoners in de perimeter van Hoge Weg en Abtsdreef

In een zone van 100 meter rond de betrokken locaties gelden voor de inwoners en bedrijven volgende beschermende maatregelen op bodem- en grondwatergebruik: Kinderen jonger dan 12 jaar, immuun gecompromitteerde personen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of zwanger willen worden, krijgen het advies om geen zelf geteelde groenten of fruit uit de tuin te consumeren. Eet geen zelf geteeld kleinvee.Eet geen eieren van jouw eigen kippen.
Drink geen grondwater als drinkwater.Gebruik geen grondwater uit ondiepe putten om de moestuin te irrigeren of om een zwembad te vullen.

Laat kinderen niet spelen op het onverharde terrein van de site in kwestie.Gebruik geen compost samengesteld met materiaal uit de eigen tuin. Vermijd de verstuiving van braakliggende grond zo veel als mogelijk. Breng groenafval naar het recyclagepark, maar verwijder zo veel mogelijk aarde. Knip de kluit af en laat die in je tuin. Breng het groen naar het groenafval in het containerpark. Binnen de perimeter horen eieren van eigen kippen voorlopig thuis in de huisvuilzak. Afval van eigen groenten (zonder kluit) en fruit mag wel bij het gft-afval. Buiten de perimeter kunnen eieren en afval van groenten en fruit meegegeven worden met het gft-afval. Was je handen, zeker voor de maaltijd.
In betrokken buurten van Hoge Weg en Abtsdreef worden de inwoners in kennis gesteld via een bewonersbrief. Deze bewonersbrief werd verspreid in Hoge Weg (deel), Bunderdijklaan (deel), Akkerstraat (deel) en Kauwensteinlaan (deel) en Abtsdreef (deel), ruimer dan de exacte perimeter van 100 meter.

Voor algemene informatie over de PFAS-problematiek in Vlaanderen kan je terecht op de website www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling

Voor de problematiek in Stabroek kan je de gemeentelijke milieudienst contacteren op het nummer 03 210 11 50 of via mail naar milieudienst@stabroek.be

Het gemeentebestuur zal hierover verder blijven communiceren via haar webpagina stabroek.be/PFAS

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *