Liefkenshoekspoorverbinding zit op schema

De verwezenlijking van de Liefkenshoekspoorverbinding verloopt volgens planning. Zij wordt normaal gesproken geopend in september 2014. Op dit ogenblik is de 16,2 km lange boortunnel onder de Schelde en het Kanaal Kruisschans-Zandvliet helemaal gereed. De spoorverbinding begint in de Waaslandhaven in de sporenbundel Zuid. Een spoorbedding van 6,7 km zorgt voor de aansluiting met de bestaande Beverenspoortunnel van 1,2 km die volledig werd aangepast en vernieuwd.
Op de Rechteroever in Lillo komt de tunnel boven nabij stortplaats Hooge Maey en sluit daar aan op het spoor dat naar rangeerstation Noord van de haven gaat. De laatste 800 m van deze verbinding wordt tegen volgend jaar aangelegd. Ook de aansluiting met het spoor dat richting Zandvliet, BASF en Bergen op Zoom gaat, dient nog gebouwd.
De tunnel is in vijf jaar tijds aangelegd mits een investering van 765 miljoen. Die is bijeengebracht door Locorail (een PPS met private partners en het Vlaamse Gewest dat 107 miljoen van de in het totaal 690 miljoen bijbracht.). Daar bovenop staat Infrabel in voor 75 miljoen te besteden aan spoorweginfrastructuur. Voor de Liefkenshoekspoortunnel wordt (in tegenstelling tot zijn naamgenoot voor autoverkeer) geen tol betaald. Wel wordt de investering in 38 jaar tijd door Infrabel ‘afgekocht’ van Locorail a rato van 50 miljoen euro op jaarbasis.
Intussen is de ‘aankleding’ volop aan de gang over het volledige traject. Op de Linkeroever is één van de twee sporen al aangelegd. De bovenleiding volgt, evenals de seininstallaties en de veiligheidsvoorzieningen. Aan deze laatste wordt veel aandacht besteed. Zo zijn er 14 evacuatieschachten en 13 tunnelverbindingen naast toegangswegen die voor de brandweer van nutte kunnen zijn. Blusinstallaties moeten bij brand in de tunnel binnen de vier minuten schuim tot tegen het plafond spuiten. En hulpdiensten kunnen in een no time tot bij de ingangen rijden.
Door de nieuwe spoorverbinding zal stapsgewijze minder verkeer via de Kennedyspoortunnel gaan. Die krijgt dan meer capaciteit voor reizigersvervoer. (SDL)

De uitgang nabij de Hooge Maey in Lillo. Hier moet de aansluiting op het spoor naar Zandvliet, BASF en Bergen op Zooùm nog gebeuren. Ook dient nog 800 m van het spoor naar het rangeerstation in Oorderen tot stand gebracht.
De uitgang nabij de Hooge Maey in Lillo. Hier moet de aansluiting op het spoor naar Zandvliet, BASF en Bergen op Zoom nog gebeuren. Ook dient nog 800 m van het spoor naar het rangeerstation in Oorderen tot stand gebracht.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *