Inventieve straatkolk houdt festivalweide droog

Straatkolk Hof de Bist
Midden op de festivalweide in het Ekerse park Hof De Bist is een straatkolk ingewerkt in het gazon. Deze opvallende, en goedkope, constructie is een uitvinding van Ludo Van Reusel (N-VA) de Ekerse schepen voor openbare werken en groen. Festivalbezoekers kunnen nu zonder natte voeten te krijgen de weide betreden en zelfs als zittend op het gazon genieten van concerten. Bovendien kan nu de volledige festivalweide gebruikt worden.
Na hevige regenval staat de festivalweide steevast onder water en wordt ze voor een groot gedeelte onbruikbaar. Dat gebeurde ondermeer bij Muziek in de Wijk en Cirque@taque. “In het kader van het beheersplan voor Hof De Bist zal de festivalweide pas in 2017 aangepakt worden en een drainage krijgen maar zo lang konden we niet wachten. De festivals staan voor de deur en zijn telkens goed voor enkele duizenden bezoekers. Die moeten nu al het nodige comfort hebben. In afwachting stelden de stadsingenieurs voor om de weide regelmatig te prikken zodat de bovenste kleilaag doorlaatbaar zou worden. Een handeling die regelmatig moest gebeuren en waarvoor de kosten geraamd werden op ongeveer 6.000 euro” zegt schepen Ludo Van Reusel. Ludo, gepensioneerd ingenieur, ging zelf op zoek naar een goedkope oplossing en haalde de mosterd bij de vele wegenwerken in het district. “Op het laagste punt van de festivalweide hebben we een straatkolk ingegraven. Die is met een ingegraven buis, van een goede honderd meter, verbonden met de nabijgelegen vijver. Het regenwater komt samen in de straatkolk en wordt afgevoerd naar de vijver. Met deze constructie blijft de festivalweide droog. Zelfs de drassige ondergrond is opgedroogd. Bovendien heeft het, alles samen, slechts 4.000 euro gekost”. Of de straatkolk zal blijven is niet zeker. “Dat is een zaak van de stadsingenieurs, maar bij een goed werkende drainage is ze niet meer nodig maar kan ze wel een extra zekerheid bieden. Ik persoonlijk zou kiezen voor een combinatie van beide oplossingen”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder