Motoren Lady’s verzamelen in Mariaburg: 100 jaar historisch Belgisch motorfietsmerk

Aan de overkant van de straat waar ooit de fabriek stond , onthulden Marc Elseviers en Walter Lauriks voor de gelegenheid opnieuw de gedenkplaat.

MARIABURG – Oudere lezers herinneren Sint-Mariaburg als een vakantieoord voor stadsmensen en een toevluchtsoord voor artiesten van diverse pluimage. Maar de bouw van motorfietsen zette Mariaburg op de wereldkaart. Het is net 100 jaar geleden dat Motoren Lady in de toenmalige Gezondheidslei (nu Standaertlei) de deuren opende. Dat werd zondag 12 mei gevierd met een reünie van Lady’s bezitters.

Districtsschepen Marc Elsevier en de Brasschaatse schepen  Bruno Heirman bij een van de nog rijdende Lady’s

In 1924 stichtten de Nederlandse constructeurs Lambert van Ouwerkerk en Lucas Steenbergen in de  toenmalige Gezondheidslei in Mariaburg-Ekeren het Ets. Lady s.a. Sainte-Mariabourg Anvers. Met dit Belgisch motorfietsmerk zette de stichters Mariaburg op de wereldkaart. Ze spiegelden zich aan de Engelse motoren die in die tijd bijzonder populair waren en stonden voor kwaliteit.

Lady toerisme uit 1925.
Naast het bouwen van motoren voor privégebruik begon Lady ook behoorlijk succesvol te worden in wedstrijden, zoals grasbaanraces als wegraces.

In 1936 trok van Ouwerkerk zich terug en nam ingenieur Steenbergen de zaak over. In 1939 werd het stil rond Motoren Lady. Na 14 jaar aan de top werd de firma opgedoekt. De steeds maar groeide administratie, de belastingdruk en vermoedelijk ook de oorlogsdreiging, werd Motoren Lady fataal. Na overname verdween de naam Lady.

Ritueel
Bij liefhebbers blijft de naam Motoren Lady leven. In 2016 organiseerde Wijkwerking Mariaburg samen met wijlen Jo Van Vlierberghe een reünie van Lady’s eigenaars in het dienstencentrum Antverpia. Toen Van Vlierberghe jaren geleden in Mariaburg een rondrit maakte, wou hij de vergane glorie in de aandacht brengen.

Deze Lady’s zijn nog in authentieke staat. Onder andere dit exemplaar uit 1927.

Zondag 12 mei verzamelden acht jaar later opnieuw Lady’s fanaten in en rond het Dienstencentrum Antverpia in Mariaburg-Brasschaat. In de sportzaal kon je niet meer rijdende Lady’s bewonderen. Buiten verzamelden nog een tiental rijdende motoren. Een aantal flinke Lady’s maakten tweemaal een ritje van 30 km in de regio. Het opstarten van een oude Lady is een attractie op zichzelf. Het lijkt wel een ritueel. Je moet er wel het ratelend geluid en de stank bijnemen. De motards hielden halt in de Frans Standaertlei op de plaats waar ooit de fabriek stond. In de topjaren stelde Lady 20 arbeiders te werk. Tussen 1924 en 1939 werden in het werkhuis een tweehonderd tal motoren gefabriceerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het fabriekspand afgebroken en kwam er een parochiegebouw voor in de plaats. In het gebouw heeft nu de lokale scoutsbeweging een plaats. Aan de overkant van de straat werd enkele jaren geleden een gedenkplaat onthuld. Dat werd zondag door districtsschepen Marc Elseviers en organisator Walter Lauriks voor de gelegenheid nog eens overgedaan. 

(mw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *