Hooghuisstraat is dumpen afval beu

sluikstorten

“Probleem van sluikstorten begon ongeveer een jaar geleden” zegt Els De Bodt

De doorgang voor zwakke weggebruikers  en het aanpalende bos tussen Hooghuisstraat en Berkenlaan in Hoevenen wordt hoe langer hoe meer gebruikt als sluikstort. Dat ergert de bewoners. Kinderen kunnen er niet meer veilig spelen.
De Hooghuisstraat is een rustig straatje achter warenhuis Carrefour. De straat loopt dood voor auto’s, maar er is wel een doorsteek naar de aansluitende wijk via een doorgang naar de Berkenlaan. “Daar situeert zich het probleem. Het straatvuilnisbakje zit meestal vol, maar sluikstorters deert dat niet, want zij gooien hun afval gewoon vlak naast het gangpad.  Afvalstorters met iets meer gene doen de moeite om alles iets verder in het bosje te droppen”, begint Els De Bodt, die spreekt namens de grote meerderheid van de straat.
“Het probleem begon ongeveer een jaar geleden. Eerst waren het vooral lege blikjes die werden achter gelaten, nu zijn het ook zakjes en zakken met huishoudelijk restafval.  Sommige bewoners vinden er ook niets beters op dan hun etensresten hier te droppen. Ze vergeten wel dat het eten hier ligt te rotten. Dat trekt dan weer muizen en ratten aan. Heel wat hondeneigenaars maken gebruik van deze doorgang en moeten hun dier stevig onder controle houden om te vermijden dat ze van alles opeten”, vult de ongerust Hoevenaarster nog aan.
Zij heeft het probleem al verschillende keren via e-mail aangekaart bij de gemeente, maar tot nu toe bleef dat zonder gevolg.  Nu wil ze de sluikstorters via enkele affiches motiveren om hun afval niet meer op die plek achter te laten. “Het haalt waarschijnlijk niet veel uit, maar ik vind dat ik iets moet ondernemen.”
Stabroeks milieuambtenaar Ivan Janssens merkt op dat de grond waarop het afval wordt achtergelaten geen eigendom is van de gemeente. “Het gaat hier om privé-eigendom en het is niet aan de gemeente om privégronden te onderhouden. Die verbinding tussen de Hooghuisstraat en de Berkenlaan is er al jarenlang en daarom denken misschien velen dat het hier om gemeentelijke grond gaat. Dat is echter niet zo. Nu al zorgt Stabroek ervoor dat links en rechts van de doorgang over een strook van om en bij de vijf à zeven meter het grootste vuil geregeld wordt opgeruimd”, laat de milieuambtenaar weten.
Omdat het sluikstorten een blijvend probleem is, gaat de gemeente ook andere middelen inzetten. “In de eerste plaats gaan we de eigenaar aanschrijven met de vraag om zijn grond proper te houden. Wanneer daar geen gevolg aan wordt gegeven, zorgen wij ervoor dat alles wordt opgeruimd en sturen we de factuur door naar de eigenaar. Er is ook nog de wet op het sluikstorten. Die zegt dat niet alleen de dader correctioneel kan worden vervolgd, maar dat het ook geldt voor de eigenaar”, aldus nog Ivan Janssens.  (evdw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *