Scheldelaan nog dagen dicht na grondverzakking

SCHELDELAAN_VERKEERSOMLEIDI


Op de Scheldelaan richting Antwerpen ter hoogte van raffinaderij Total Antwerp zorgde een grondverzakking vrijdag om 18.45 uur voor de afkondiging van de gemeentelijke fase. Ten gevolge van werkzaamheden door een private ondernemer in opdracht van Waterwegen en Zeekanaal op de Scheldelaan, in het kader van het Sigmaplan, ontstond er een grondverschuiving die voor extra druk zorgde op 6 ondergrondse leidingen.
Door deze leidingen worden ruwe aardolie, butaan, aardgas, stikstof, waterstof getransporteerd.
De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Ondertussen kon worden vastgesteld dat 3 leidingen in de onmiddellijke risicozone liggen. Door deze leidingen wordt respectievelijk ruwe aardolie, butaan en aardgas getransporteerd. Het transport van de ruwe aardolie en butaan werd stilgelegd. Ook de andere leidingen werden gecontroleerd drukvrij gemaakt. Ook de aardgasleiding werd ondertussen gasloos gemaakt. Het risico op acuut ontploffingsgevaar verminderde hierdoor.
In de nabijgelegen zone liggen nog 2 leidingen waardoor stikstof en waterstof lopen. Ook hier werden de nodige maatregelen genomen om escalatie bij eventuele breuken te voorkomen. Samen met de bedrijfsbrandweer werden door de stedelijke brandweer de tanks van Total preventief beschuimd. De perimeter van 1 km bleef een tijdlang gehandhaafd. De Scheldelaan werd helemaal afgesloten. Ook het scheepvaart verkeer tussen de Kruisschanssluizen en Kallo lag een tijdlang stil. Twee uitkomende schepen moesten een tijd wachten.  Het personeel van Total Olefins Antwerp werd buiten de gevarenzone gebracht.
Persconferentie
Zondagvoormiddag werd in de brandweerkazerne op de Luchtbal een persconferentie gehouden waarop door burgemeester Bart De Wever en brandweercommandant Frank Maertens duiding werd gegeven bij de gebeurtenissen. De grondverzakking zorgde voor een zeer ernstig veiligheidsrisico waarvan de afwikkeling nog dagen verder zal lopen. Zand wordt weggegraven zodat leidingen kuinnen onderzocht worden. De perimeter werd intusen teruggebracht tot 200 m, wat de Scheldelaan en het bedrijf insluit.
Alle verkeer, ook van fietsers blijft verboden. Burgemeester De Wever beklemtoonde dat het vlugge ingrijpen een ramp heeft voorkomen. Moesten er barsten in de leidingen zijn ontstaan dan was een nog grotere ramp dan deze in Gellingen kunnen gebeuren. Intussen blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan van kracht.
www.antwerpen.be/ramp

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *