Berendrechtse polder sneuvelt in “natuurgebied”

 polder


 

In de loop van 2015 worden de werken aangevat voor de tweede faze van de omvorming van de Berendrechtse Polder. Zo’n 250 ha van wat ook wel de Opstalvallei wordt genoemd wordt dan ‘natuurgebied’. Meer dan 60 ha ten westen van de Antwerpsebaan, ten zuiden van de dorpsdijk, is al omgevormd. De rest volgt dus in de loop van 2015.
Een en ander werd maandag meegedeeld tijdens een speciale commissiezitting in het districtshuis van Berendrecht. De uiteenzetting werd gehouden door Laura Verlackt van het Havenbedrijf en door Maarten Goris van het Vlaams departement Openbare Werken. Volgens hen dienen de vroegere boerderij Van Dijck en manège Het Hoefijzer te verdwijnen. De boerderij van Jan Eijcking die op Stabroeks gebied ligt, blijft behouden in een hoekje van het natuurgebied. Dat natuurgebied zal, na het afschrapen van de vruchtbare landbouwgrond, een reeks poelen en moerassen omvatten, evenals rietland, en enkele bossen en weiden. Ook de tulpenwei bij de inkom van Berendrecht valt in het gebied. Voor de evenementen die er plaats vonden dient een andere ruimte gezocht. Mogelijk in de Zouten.

Waarom wordt de polder omgevormd?
Hij moet dienen als broed- en nestelplaats voor water- en andere vogels en o.m. als compensatie voor de put bij de Hooge Maey in Lillo die gedempt wordt. Maar die vroeger ook landbouwgrond was, eigendom van onder meer boer Van Look die zijn boerderij had op het nabijgelegen gehucht Het Boomke. Intussen vernamen we dat de voormalige hoeve Van Dijck zou opgekocht zijn, samen met ongeveer 30 ha door een Berendrechtse aannemer. Op de  vergadering werd ook meegedeeld dat  35% van de boeren in het gebied weigert onteigend te worden in minnelijke schikking. Zij zouden langs gerechtelijke weg dienen onteigend wat nog een lange procedure met zich kan brengen.
Werken zouden starten tegen 2014-15
Intussen zou na het verkrijgen van de bouwvergunning in de loop van 2014-2015 met bepaalde werken gestart worden.

De zogenaamde Stocatradijk wordt doorgetrokken in oostelijke richting. Het omgevormde gebied wordt aan de kant van de A12 omzoomd door een aarden wal en geluidsschermen opdat er zo weinig mogelijk hinder zou zijn voor dieren en vogels. Raadsleden stelden vragen waarom er bij de bewoning geen dergelijke maatregelen worden genomen. ‘Die vallen niet binnen het project’, was het antwoord. Verder blijft de Oude Broekse weg open, minstens voor voetgangers en fietsers. De dorpsdijk (die uit de twaalde eeuw stamt) zou behouden blijven. Ook de beschermde antitankgracht blijft, samen met de bestaande waterlopen.
 In het raam van de uiteenzetting werd ook gezegd dat een uitstulping van het Schelde-Rijnkanaal in Zandvliet voorbehouden wordt voor een wachtdok voor lichters. (sdl)  Over de wateroverlast in Berendrecht, werd gezegd dat deze niet afhangt van de waterpartijen in de polder (zie apart stuk op deze website). Over het project wordt op 24/4 een infomarkt gehouden in het districtshuis te Berendrecht.
 
De vroegere hoeve van Dijck zou dienen gesloopt
De vroegere hoeve van Dijck zou dienen gesloopt

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *